Iarna aduce groaza boschetarilor

Iarna aduce groaza boschetarilor
Deva – Zeci de persoane fără adăpost ocupă gările, gurile de canal, şi, norocoşii, câte o scară de bloc. Fără speranţa unui acoperiş deasupra capului după ce locuinţele proprii le-au pierdut din cauza băuturii, boschetarii deveni sunt nevoiţi să doarmă nopţile în cele mai insalubre locuri.

Pentru ei somnul din gară, dintr-o scară de bloc sau pe o conductă dintr-o gură de canal este un lux, fiindcă aici, în nopţile geroase de iarnă, nu riscă să îngheţe.

Dar ca să ajungă să trăiască un astfel de „lux” trebuie să aibă „vechime”. Cei mai noi dorm pe străzi, în parcuri, la stadion sunt nou-veniţii.

Un nou-venit la Deva este Gyula Balasz care a ajuns să doarmă pe stradă după ce fiica sa a pierdut apartamentul pus gaj la bancă pentru un străin.

„M-am născut la Debrecen, Ungaria, şi m-am însurat cu o româncă. Am avut mari necazuri în viaţă: un băiat mi s-a spânzurat, altul a murit în accident de maşină, iar fata mi-a pus gaj apartamentul şi am rămas pe drumuri. Sunt pensionat de la Mina Deva. Până acum trei săptămâni am stat la Sanatoriul TBC Geoagiu cu silicoză de gradul III. Am pensie, dar nu m-am gândit să cer o locuinţă socială. Afară e foarte frig. Mă mai dreg cu o cinzeacă şi citesc toată ziua Biblia. Noaptea dorm iepureşte într-un pat improvizat pentru că am pensie şi, dacă nu sunt atent, mi-o fură alţi boschetari. Nu-mi permit să stau undeva în chirie”, spune bărbatul.

Centru Social
Dacă Hunedoara are deja un centru social în care dorm 20 de persoane în fiecare noapte indiferent de anotimp, la Deva nu există nici o locaţie unde cei fără adăpost să poată înnopta.

„Avem prins în bugetul pe 2007 construirea unui centru, la Deva, unde peste 200 de persoane fără adăpost pot dormi. Cu o singură condiţie: să vină până la ora 22 şi să nu fie băuţi. Acolo vor putea să facă baie şi să-şi spele hainele”, declară Florin Oancea, viceprimarul Devei.

Ina Jurcone
Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase