IBM Blue Gene domina

Reactualizat la:
IBM Blue Gene domina
Supercomputerul IBM Blue Gene/L a continuat sa fie lider timp de patru ani, situandu-se in varful clasamentului TOP500 Supercomputer Sites.

Sistemele IBM detin 42 de procente din puterea de calcul a celor mai puternice computere de pe glob – mai mult decat oricare alt furnizor de supercomputere, potrivit acestui clasament.

In plus, versiunea dezvoltata a solutiei IBM, Blue Gene/P, a intrat pe lista direct la pozitia 30. Lansat de curand, sistemul dublu-rack ofera 20,86 teraflopi ocupand un spatiu egal cu acela ocupat de doua rafturi de frigider. Cand este upgradat la maximum, Gene/P poate fi configurat sa atinga o viteza de pana la trei petaflopi sau trei mii de trilioane de operatii pe secunda.

IBM domina Top 10 cu un total de 6 sisteme, patru dintre ele fiind supercomputere Blue Gene. Cel mai puternic sistem Blue Gene/L, instalat la Laboratorul National Lawrence Livermore din California, ofera o performanta sustinuta de 280,6 trilioane de operatii pe secunda sau teraflopi.
Sistemele IBM detin 46 de sisteme aflate in Top 100. Treizeci si noua dintre ele sunt construite pe structura hardware IBM POWER, pe ele ruland versiuni software de Unix (AIX) si de Linux.

In acest an, doua noi supercomputere Blue Gene au intrat in Top 10: ‘New York Gene’, aflat la New York Center for Computational Science din Stony Brook, New York si Blue Gene-ul de la Computational Center for Nanotechnology Innovations din cadrul Rensselaer Polytechnic Institute din Troy, New York.
Supercomputerul IBM Blue Gene de la IBM Watson Research Lab care are 91,29 teraflopi se alatura sistemului Blue Gene/L de la Lawrence Livermore in primele 10 supercomputere din TOP500.
In plus fata de sistemele Blue Gene, supercomputerul IBM ASC Purple bazat pe platforma POWER de la Laboratorul National Lawrence Livermore este plasat pe pozitia a sasea.

Supercomputerul IBM MareNostrum, bazat pe servere blade IBM BladeCenter JS21 si localizat la Barcelona Supercomputing Center si-a mentinut pozitia sa de a fi cel mai puternic computer din Europa, plasandu-se pe pozitia a 9a in topul general. IBM detine deasemenea cel mai mare sistem din China, un cluster BladeCenter aflat la compania Sinopec ShengLI Oilfield Branch, Geophysical Research Institute.

Bazat pe structura IBM POWER, solutia IBM System Blue Gene este optimizat pentru latime de banda, scalabilitate si capacitatea de a face fata unor fluxuri mari de date, folosind doar o parte din puterea si din spatiul ocupat in prezent de cele mai rapide sisteme din ziua de azi. Blue Gene este folosit intr-o multitudine de domenii pentru dezvoltarea capabilitatilor de cercetare in stiintele naturale, pentru modelarea financiara, hidrodinamica, chimie cuantica, dinamica moleculara, astronomie si studiul spatiului, precum si modelarea climatica.

Clasamentul ‘TOP500 Supercomputer Sites’ este compilat si publicat de experti in supersistemele de calcul, precum Jack Dongarra de la Univeristatea din Tennessee, Erich Strohmaier si Horst Simon de la Laboratoul National NERSC/Lawrence Berkeley si Hans Meuer de la Univeristatea din Mannheim (Germania). Intreaga lista poate fi vizualizata la adresa www.top500.org .0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase