Icoane orădene expuse în Italia

Icoane orădene expuse în Italia
Respectul de care se bucura Muzeul Tarii Crisurilor, atât în tara cât si în strainatate, face posibila o serie de schimburi culturale. Este si cazul expozitiei de arta traditionala româneasca care se gaseste în aceste zile la Marostica, în Italia.

Exponatele prezentate în Italia sunt icoane pe sticla, tesaturi populare din colectia muzeului oradean si a Episcopiei Ortodoxe. Vernisajul, care va avea loc în data de 8 decembrie la Castello Inferiore din localitatea Marostica, se desfasoara sub înaltul patronaj al Muzeului Tarii Crisurilor, în colaborare cu muzeul local. Creatiile trimise înPeninsula reprezinta însasi traditia iconarilor din Transilvania si implicit din întreaga tara.

Curator al acestei expozitii este nimeni altul decât directorul centrului muzeal oradean, Aurel Chiriac. Acesta va prezenta, în cadrul alocutiunii pe care o va sustine cu prilejul vernisajului, o scurta istorie a iconografiei autohtone.

Traditie si credinta


„Locul care marcheaza începutul evolutiei arte religioase populare este un sat de lânga Cluj, Nicula, care a devenit celebru la sfârsitul sec. al XVII-lea, dupa ce o icoana a Maicii Domnului a lacrimat. Ecoul pe care minunea l-a avut la acea vreme a facut ca satul sa devina loc de pelerinaj, iar pentru mesterii iconari un impuls pentru a îmbratisa pictura iconografica”, spune Aurel Chiriac.

Faptul în sine a dus astfel la aparitia a numerosi mesteri, care au raspândit tainele picturii icoanei pe sticla în întreaga Transilvanie.
Regula urmata în reprezentarile iconografice se refera la bidimensionalitea compozitionala, pozitionarea frontala a personajelor, cu ochii mari, migdalati. Cultul icoanei a fost la noi întotdeauna un mijloc de apropiere a credinciosilor de esenta divina, iar zecile de mii de icoane sunt adevarate probe de credinta si pastrare a obiceiurilor pentru români.
Expozitia va ramâne deschisa pentru mai bine de o luna, pâna în 14 ianuarie.

Laura Voicu