Icoanele, afară din şcoli

1Comentariu
Icoanele, afară din şcoli
Deva – Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) vrea să impună Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEdC) adoptarea unui proiect prin care să fie eliminate icoanele din unităţile şcolare din toată ţara.

CNCD motivează acest demers prin faptul că icoanele încalcă dreptul la libertatea de gândire, conştiinţă şi religie a elevului. Această idee este respinsă total de părinţi şi elevi, dar şi de directorii şcolilor din Deva.

„Acest consiliu face o discriminare în numele discriminării. Se simt frustraţi că la aproximativ 300.000 de elevi câţi sunt în toată ţara, sunt vreo 6000 care aparţin altor culte. Şi dacă se uită pe pereţi, ce se întâmplă, fac alergie? Mi se pare firesc ca fiecare profesor să-şi decoreze clasa cu ce crede de cuviinţă. Eu nu pot să impun cuiva să scoată afară o icoană doar pentru că vreunui grup i s-a năzărit asta. Dacă părinţii, copiii şi profesorii vor să aibă icoane în clasă eu nu am nimic împotrivă”, a afirmat directorul unui liceu din Deva.

După ce cu puţin timp în urmă s-a discutat despre eliminarea religiei ca materie din unităţile şcolare, acum icoanele iscă controverse. Cei mai aprigi contestatari ai acestui proiect iniţiat de CNCD sunt părinţii.

„Eu nu m-aş mira dacă un astfel de demers va fi aprobat. Nu este un lucru bun şi nu sunt de acord cu aşa ceva”, susţine Anica Valea.

Elevii sunt de părere că icoanele au o influenţă benefică asupra lor şi că preferă ca acestea să nu fie scoase din unităţile şcolare.

„Eu cred că ar fi un lucru rău dacă s-ar elimina icoanele din şcoli. Ce au să aducă în locul lor, poze cu preşedinţi?”, se întreabă Radu Ignat, elev la Şcoala Generală „Lucian Blaga” din Deva.
Olivia Niţescu, inspector de religie, afirmă că „elevii merg la biserică sau mănăstire de unde îşi cumpără iconiţe sfinţite şi apoi le aduc în clasă. Cum să le impunem să nu mai facă asta?”.

Unii directori se vor conforma dacă proiectul va fi aprobat. „Dacă se hotărăşte ca icoanele să fie scoase, noi ne vom conforma. Până atunci icoanele vor ramâne în şcoli şi nimeni nu va fi discriminat”, spune Gabriela Navratil, director la Şcoala Generală „Lucian Blaga”.

Călin Bicăzan1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor