Idei de weekend în Bihor

1Comentariu
ORADEA – Pentru a veni în sprijinul celor care privesc weekendul ca pe o portiţă de evadare dintre betoanele verticale ale peisajului urban, Asociaţia Pro Expedition (www.proexpedition.org) din Oradea a creat pe propria pagină web un mic îndrumar.

În fiecare săptămână, membrii asociaţiei pornesc la drum pe undeva prin Bihor, de unde se întorc cu informaţii, impresii şi fotografii ale celor văzute.
Asociaţia Pro Expedition a fost înfiinţată de patru alpinişti şi speologi orădeni, care au la activ nenumărate expediţii realizate prin munţii din ţară şi străinătate.

Punct de pornire – Oradea
„Unul dintre motivele pentru care a fost constituită Asociaţia ProExpedition a fost acela de a promova pe orice cale ideea de călătorie. Cunoaştem doar câteva destinaţii, pe care le-am frecventat în ultimii ani, şi de care suntem atât de plictisiţi încât nu ne mai atrag. Pornind de la această premisă, îndrăznim să ne erijăm în consilieri pe această temă şi pe toată durata anului 2007, săptămână de săptămână vă vom oferi câte o destinaţie pentru weekend”, spun membrii asociaţiei pe pagina amintită.
Punctul de plecare a tuturor expediţiilor descrise pe domeniul web este Oradea. Traseele sunt foarte variate, fiind abordabile de ciclişti, automobilişti, amatori de speologie sau de cei care preferă drumeţiile pe propriile picioare.
În momentul de faţă, site-ul găzduieşte 24 de idei de weekend, semn că membrii expediţiei se ţin cu sfinţenie de cuvânt. Călătoriile sunt organizate în ordine cronologică, astfel că există „idei de weekend” potrivite pentru fiecare sezon al anului.
Fiecare dintre destinaţiile prezentate este însoţită de fotografii detaliate, hărţi şi informaţii privind durata periplului, mijlocul de transport abordabil şi localizarea exactă a obiectivului vizitat. Toate descrierile sunt presărate cu detalii esenţiale, astfel că utilizatorul n-are altceva de făcut decât să-şi pună bocancii şi rucsacul în spate şi să pornească la drum.
De la mănăstiri şi peşteri până la păduri şi plante tămăduitoare, toate se regăsesc pe pagina Pro Expedition. Unele dintre călătorii necesită echipament special, altele nu.

Rafting cu PET-uri

Printre călătoriile care necesită echipament special se numără bucata de Criş Repede cuprinsă între Bratca şi Şuncuiuş, pentru parcurgerea căreia membrii asociaţiei au folosit plute confecţionate din… PET-uri. „Ideea de weekend” cu numărul 21 este bogat ilustrată cu fotografii şi cu schiţe ce înfăţişează modalitatea prin care oricine-şi poate confecţiona acasă o ambarcaţiune din flacoane de plastic.

Pentru biciclişti

Bicicliştilor, membrii Pro Expedition le propun un traseu ce porneşte de pe strada Gheorghe Doja din Oradea şi ajunge până în localitate Uileacu de Munte. Durata circuitului a fost estimată la 4-5 ore şi trece prin pădurea Săldăbagiu, urcă până la cantonul silvic Hodoş şi ajunge până la şoseaua Cetariu-Oradea.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor