Ignatul trece prin măcelării

Ignatul trece prin măcelării
Marti a fost Ignatul. Traditia spune ca taierea porcilor ar trebui sa aiba loc în aceasta zi, care cade pe 20 decembrie. Multi dintre români n-au mai asteptat aceasta zi, transformând deja porcii pe care îi aveau (sau pe care i-au cumparat) în cârnati, caltabosi sau au pus carnea la congelatoare.

În ultima vreme, numarul celor care tin seama de traditie a scazut. Mai curând, cei mai credinciosi cauta sa nu taie porcul în vinerea dinaintea Craciunului. Dar si acestia sunt tot mai putini.


„Ignatul nostru este când avem nevoie de carne. Ce sa mai asteptam pâna la 20 decembrie? Taiem porc si în primavara, înainte de Paste. Taiem porc ori de câte ori ni se goleste congelatorul, pentru ca este mai ieftin sa luam porcul întreg, decât la kilogram”, spune Ion Bala, un locuitor al unei comune vecine cu Oradea.

Aglomeratie în macelarii

Halele de carne din piete, de la Selgros si Metro, au fost asaltate în ultimele zile de cumparatori. Majoritatea românilor ori nu au bani sa cumpere un porc întreg, ori consuma doar anumite parti ale porcului.


În hala de carne a Pietei Cetate lumea, mai ales pensionarii, se calca pe picioare în cautarea câtorva kilograme de ceafa, muschiulet sau cap de porc. „Din pensia mica pe care o am nu-mi pot permite sa iau un porc întreg. Nici macar jumatate. O sa cumpar un cap de porc si ceva ficat, sa fac niste caltabos”, se destainuie Maria Cristea, o pensionara din hala aglomerata.


Macelarii de abia fac fata clientilor. Carcasele de porc vin ca pe banda rulanta. „Spre deosebire de restul anului, în aceasta perioada avem foarte mult de lucru. Numarul clientilor a crescut. Lumea prefera sa cumpere porcul pe bucati. Avem carne de toate categoriile: cotlet, costita, pulpa cu os sau fara os, picior întreg de porc sau chiar carcasa”, ne-a precizat Ioan Popovici, un macelar din Piata Cetate.


Indiferent daca taie porc sau nu, majoritatea românilor au printre bunatatile puse pe masa de Craciun si produse din carne de porc.

Dan Birta




0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !