Ilie Bolojan: „Am fost întotdeauna un răzvrătit”

4Comentarii
Ilie Bolojan: „Am fost întotdeauna un răzvrătit”
ORADEA – De săptămâna viitoare va ocupa scaunul de Secretar General al Guvernului. Ilie Bolojan pleacă la Bucureşti convins că va face faţă provocărilor şi cu tablourile lui I.C.Brătianu, Iuliu Maniu şi ale regiilor Carol I şi Ferdinand sub braţ.

R.Nu vă e teamă că o să vă mămânce miticii pe pâine?

I.B. E o provocare pentru mine.Eu dacă nu pot să duc în spate ceva recunosc. Dacă apare o situaţia de acest gen o să mă comport ca atare. Sunt convins însă că voi face treabă, asta e deviza cu care plec.

R.Pentru că aţi terminat Matematica, cum vă ajută ecuaţia de gradul 2, de exemplu, în politică?

I.B. Să evit să am multe necunoscute, obiectivele clare, soluţiile pertinente.

R.Pe cine aţi alege între Călin Popescu Tăriceanu şi I.C. Brătianu?

I.B. Într-un fel se judecă un eveniment după 70 de ani de când a avut loc şi altfel se judecă la cald. Nu doresc să vă dau un răspuns la care v-ati fi aşteptat. Ceea ce doresc însă să-i urez premierului Călin Popescu Tăriceanu este să rămână în istoria românilor ca Ionel Brătianu.

R.Aveţi un tablou cu Brătianu în biroul dumneavoastră din Prefectură, îl veţi duce la Bucureşti?

I.B.La Bucureşti o să am mai multe tablouri pe pereţi, unele cu oameni care au făcut istorie, care au fost dar nu au avut voie să fie timp de 50 de ani. Astă e felul meu de a-i reabilita. Şi o să mai am o stemă a judeţului Bihor, ca să nu uit de unde am plecat.

R.Cum a primit soţia dumneavoastră vestea plecării la Bucureşti?

I.B.A acceptat. Aleşdul era pentru mine şi până acum un dormitor. Mergeam dimineaţa de acasa şi ajungeam seara. Nu avem probleme de acest tip şi aşa am fost puţin timp cu fetele mele, acum voi fi şi mai puţin. S-au obişnuit cu lipsa mea de acasă. Este doar o chestiune tranzitorie. Merită un sacrificiu pentru a-mi demonstra că pot şi pentru a pune umărul la o stare de normalitate pe care toţi ne-o dorim. Să arătăm că nu toţi oamenii politici şi din funcţii înalte sunt atât de negrii pe cât par în public. Oricum la fiecare sfârşit de săptămână voi fi acasă.

R. Ce cărţi citiţi acum şi ce citeaţi când eraţi licean?

Citesc cărţi de istorie, sociologie, zona de administraţie, policită. Nu mai am timp pentru cărţi lungi şi de regulă citesc două cărţile în paralel. Am citit de curând „Oameni din Bihor”, de Teodor Neş, ca să văd cine a lăsat urme în istoria Bihorului. Asta a fost când am renovat biroul şi vroiam să-mi aleg tablouri cu personalităţi ale judeţului, vroiam să văd pe cine să pun pe pereţi. Am mai citit recent „Oraşe corupte”, o carte despre corupţia din zona Peru, Boolivia, în general America de Sud. Am fost surprins să constat că există multe asemănări între carte şi realitatea de la noi. Sunt cărţi foarte bune pe care le recomand cu plăcere.

În tinereţe citeam în general cărţi de aventură, era colecţia „Delfinul”. Cred că băieţii au un simptom cu cărţile despre lupte pe mare, războaie.

R.Unde vă vedeaţi pe vremea când eraţi licean sau student, atunci vă gândeaţi că o să ajungeţi într-o astfel de funcţie?

I.B. Nu am fost nicioadată un vizionar, în ceea ce mă priveşte. Nu m-am gândit ce o să fac, erau cu totul alte vremuri. Eu am terminat înainte de ’89. Am urmat o carieră tehnică, aşa era moda, şi după ce am terminat Mecanica am făcut şi Matematică, se schimbase sistemul.

R. Atunci, care a fost momentul în care v-ati decis să intraţi în politică şi administraţie?

I.B.Anul 1989 m-a găsit la Timişoara. Vâzând ce s-a întâmplat acolo, cum s-a tras în oameni, atunci m-am postat în opoziţie cu sistemul. Am fost întotdeauna un răzvrătit, am avut şi de pătimit din cauza asta. Şi imediat după ’89 am intrat în politică, iar din ’96 am fost consilier local.Am început politica ca şi voluntar în campaniile din ’90 la Timişoara, ’92, iar în ’96 deja participat la campanie ca şi candidat.

Experienţă

Ilie Bolojan a urmat cursurile Institutului Politehnic Traian Vuia, din Timişoara, după care a fost student al Facultăţii de Matematică din Universitatea Timişoara. În anul 2005 a aurmat în Franţa „Curs ENA:Formation specialisee a l’intention des cadres de l’administration prefectorale roumanie” şi administration prefectorale roumanie” şi un curs al Institutului Naţional de Administraţie „Program de formare specializată a funcţiilor prefecturale”. În anul 2006 Ilie Bolojan a urmat programul de perfecţionare „Procesul de descentralizare în Administraţia Publică- Prezent şi Perspective”, organizat de INA. Prefectul şi-a început cariera ca şi profesor la Şcoala Ajutătoare din Tileagd şi începând cu 1994 a fost administratorul firmei Campus SRL Aleşd. Între 1996 – 2004 a fost consilier local la Aleşd, iar între 2004 – 2005 consilier judeţean. Totodată, în perioada 2000-2001 a fost vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al Societăţii de salubritate Salubri S.A. Aleşd, între 2001 – 2004 membru în Consiliul de administraţie al Liceului Alexandru Roman Aleşd, iar în perioada 2003 – 2004 membru în Consiliul de administraţie al Spitalului Teritorial Aleşd.

Georgiana Anghel4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor