Ilie Bolojan la bilanțul primului an din cel de-al treilea mandat de primar

De Costel Demian
Reactualizat la:
12Comentarii
Ilie Bolojan la bilanțul primului an din cel de-al treilea mandat de primar
Primarul Ilie Bolojan, alături de viceprimarul Florin Birta, a susținut o conferință de presă la trecerea primului an din cel de-al treilea mandat.

Pe 22 iunie s-a împlinit un an de zile de la investirea actualului Consiliului Local precum și a primarului Ilie Bolojan. Aflat la al treilea mandat, Ilie Bolojan a prezentat planul de dezvoltare al Oradiei și, punctual, stadiul proiectelor promise în campania electorală.

Principalele preocupări enumerate sunt: modul în care trăiesc oamenii, dacă au locuri de muncă, dacă au câștiguri mai bune, care este calitatea mediului și a serviciilor pe care le asigură Primăria Oradea, resursele financiare ale orașului, modul de gestionare a acestuia etc.

„O miză importantă era ca orașul să cunoască o dezvoltare economică importantă, ne-am propus ca orașul să cunoască o creștere a PIB-ului de cel puțin 6% în euro în fiecare an. Dacă orașul are acest ritm de dezvoltare în următorii 10 ani, am ajunge la un nivel de câștiguri mediu față de Uniunea Europeană”, spune edilul șef.

Lucrări greoaie

Primarul nu a ezitat să recunoască și că anumite lucrări nu au evoluat în ritmul dorit, aici fiind menționate parcarea subterană din centru, nefinalizarea drumului expres și parcarea de la baza Voința. „Lucrările la parcarea de pe malul Crișului nu au mers în ritmul așteptat”, a spus Bolojan, el fiind completat de vicele Birta „Au fost unele neînțelegeri între proiectanți și constructori, iar în urma discuțiilor cu partenerul RCS & RDS s-a luat decizia de a se schimba proiectantul. A fost necesară această schimbare deoarece aveam nevoie de asistența tehnică a proiectantului, aproape zilnic, această lucrare fiind una destul de grea. În prima parte a lunii iulie vor începe lucrările”.

„Ar fi frumos ca la sfârșitul anului viitor să nu mai avem o groapă acolo, să fie o piață publică”, a concluzionat Bolojan.

Referitor la parcarea de la baza Voința, primarul spune că întârzierile sunt cauzate de necesitatea primirii avizului de la Comisia Națională de Monumente, pentru că se invocă apropierea de un monument istoric de tip A, clădirea Colegiului Eminescu. „Se întârzie și acest proiect destul de mult datorită avizărilor care sunt destul de greoaie”, a recunoscut edilul șef.

Drumuri și asfaltări

Drumul ocolitor al cartierului Episcopia, între str. Bihorului și girația de la Real, va permite o legătură mai bună a zonei de deal cu ieșirea spre Biharia. Drumul are o lungime de 2,8 km și cuprinde un pasaj rutier. Momentan licitația este în așteptarea validării, iar dacă nu vor fi contestații, atunci lucrările vor putea fi începute încă din această toamnă. Valoarea totală a acestui tronson este de 7.3 milioane de euro.

Totodată, au fost pornite demersurile pentru întocmirea documentației pentru asfaltarea drumului dintre cartierul Podgoria și Oșorhei și pentru drumul nou dintrea Oradea și Paleu, din zona străzii Izvorului, peste dealuri.

Edilii vor să continue și modernizarea străzilor din orașul vechi, acolo unde mai sunt încă 53 de străzi neasfaltate. Lungimea totală a acestora este 16,5 km, iar bugetul necesar pentru a fi realizate investițiile este de 7,5 milioane de euro.

La finalul anului trecut, administrația locală a colaborat cu Ministerul Transporturilor și a reușit ca legătura rutieră dintre Oradea și autostrada Transilvania să fie cuprinsă în masterplan, să aibă finanțare europeană. A fost elaborat studiul de fezabilitate, iar anul acesta s-a colaborat cu Compania de Drumuri și Autostrăzi pentru a pregăti avizarea și aprobarea acestui studiu de fezabilitate. Astfel, anul viitor ar putea începe lucrările, în paralel cu lucrările la autostradă.

Principalele bulevarde: Nufărului, Cantemir, Ștefan cel Mare și Calea Aradului, vor fi reabilitate. Actualii stâlpi de iluminat vor fi înlocuiți cu stâlpi ornamentali, fără cablurile care le vedem azi.

Tot la acest capitol au fost precizate și lucrările de lărgire cu o bandă a drumului dintre Oradea și Sântandrei, pe sensul spre oraș. Drumul de Sântandrei – lărgit cu o bandă.

Investiții în învățământ

Pe amplasamentul dintre Peța și Cimitirul Rulikowski va fi campusul universitar. A fost semnat contractul cu firma care va realiza masterplanul, iar anul viitor se vor începe lucrările la prima clădire finanțată de orașul Oradea pentru Campusul Universitar. Anual vor fi alocate bugete de investiții de cel puțin 1,5 milioane de euro pe baza unei înțelegeri și cu Ministerul Educației. Pe măsură ce investițiile vor fi finalizate, facultățile vor fi relocate în campus.

Un alt proiect important este școala de meserii și școala internațională. La școala de meserii se vor concentra pe Colegiul Traian Vuia, unde momentan se lucrează la internat, în așa fel încât să existe pentru elevii care învață acolo condiții optime pentru elevi.

Rectificare: un milion la Ciuperca12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor