Ilie Bolojan: Mergem până la rezilierea contractelor!

10Comentarii
Ilie Bolojan: Mergem până la rezilierea contractelor!
ORADEA - Ilie Bolojan ne-a acordat vineri un prim interviu în noua sa calitate de primar al Oradiei. Bolojan a răspuns întrebărilor J.b. ce au vizat problema bugetului municipiului, carenţele iluminatului public şi a curăţeniei, atragerea investiţiilor majore spre Oradea şi viitorul sportului de performanţă în Bihor.

Cum aţi găsit Primaria? Aţi avut parte de surprize o dată cu preluarea conducerii instituţiei?

Am găsit o Primarie cu un buget supradimensionat în mod artificial, din raţiuni electorale, cu toate că cei care l-au conceput ştiau că nu poate fi realizat, în aşa fel încât în perioada pre-electorală să poată arăta cât de mult se munceşte în Oradea. Au fost angajate foarte multe lucrări, a fost practic angajat bugetul pe tot anul, dar la jumătatea anului, văzând veniturile care au fost realizate comparativ cu cele prognozate am constatat un minus de 460 miliarde de lei vechi numai pe primul semestru. Neplăcut este să fi constatat faptul că cei din Primărie cunoşteau că e imposibil să vinzi unele terenuri care sunt de fapt în administrarea a trei entităţi diferite – Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii şi Ministerul Apărării – şi totuşi să mimezi că faci venituri din treaba asta. A fost un calcul electoral, dar lipsit total de etică prin care s-a încercat să se arate că vin investitori în Oradea dar că Guvernul blochează vânzarea şi, sigur, cine era secretar general al Guvernului? Un potenţial candidat! (Bolojan – n.r.).

Vreau să mai punctez aici ceva: lucrările care sunt acum în derulare, în special cele din infrastructură, sunt în întârziere, sunt făcute fără cap, lipsite total de coordonare şi am găsit lucrări care erau deja plătite, dar încă neefectuate, din păcate. Colaborarea dintre Direcţia Tehnică a Primariei, Compania de Apă şi Electrocentrale a lăsat foarte mult de dorit.

Surprize plăcute sunt?

Sunt oameni în Primarie care doresc să facă treabă, pe care personal o să-i încurajez să arate ceea ce pot, în condiţiile în care directorii vor avea răspundere faţă de deciziile pe care le adoptă şi vor avea şi o forţă mai mare.

Aţi declarat că bugetul Oradiei prognozat pe 2008 nu poate fi realizat din cauza nereuşitei în ceea ce priveşte vanzarea unor terenuri importante deţinute de către Primarie. Care este strategia dumneavoastră în ceea ce priveşte terenurile Primariei?

Strategia primariei pe termen lung nu este să-şi vândă activele, pentru că dacă ai cinci apartamente şi în fiecare an o să-ţi vinzi câte unul ca să te duci în excursie, după cinci ani o să mori de foame, nu mai ai ce vinde! Aşadar, vânzarea de active poate fi o soluţie pentru rezolvarea unor stări de fapt, în cazul unei invesţiţii masive, în cazul în care firma face dezvoltări în continuare. Politica pe termen lung este să aducem dezvoltare în Oradea, în aşa fel încât din impozitele create de dezvoltare – impozitul pe venit, pe proprietăţi – să creştem bugetul municipiului. Aceasta e o politică sănătoasă, iar dacă vom vinde active, le vom vinde la preţuri de piaţă, în condiţii transparente şi foarte clare. Oricum, noi trebuie să facem acum o inventariere a terenurilor municipalităţii pentru că, din păcate nu prea mai avem terenuri.

Câţiva directori din instituţie au plecat deja o dată cu venirea dvs în funcţia de primar. Se pregătesc şi alţii?

Am spus-o şi înainte şi o spun şi acum: nu mi-am propus să dau afară directori sau să aduc oameni din afară. Le-am spus însă tuturor directorilor că vor trebui să dovedească faptul că nu ocupă un post de conducere în mod formal şi că sunt competenţi, că muncesc în interesul orădenilor. Dacă asta se va întâmpla, cei care sunt pe posturi nu trebuie să-şi facă niciun fel de probleme. Dacă nu, eu nu voi putea să tolerez oameni care nu-şi fac treaba.

Aveţi cunoştinţă de firme puternice interesate să facă producţie în zona Oradea? Aţi fost contactat în acest sens?

Sunt companii sau dezvoltatori cu care, în această scurtă perioadă, am avut am avut contacte pentru diferite dezvoltări. Sunt la stadiul de discuţii şi, în general, există o prospectare pe care diferite companii o fac atunci când se schimbă oamenii de decizie. Noi suntem deschişi pentru orice fel de investiţie în această zonă.

Ne puteţi da nume?

Cred că este important să vedeţi că se face ceva, nu să auziţi declaraţii sforăitoare, lipsite de fond.

Cum va stimula municipalitatea atragerea de investiţii către Oradea?

Aşa cum am spus, vor fi câteva lucruri care ţin, pe de o parte, de atitudinea municipalităţii faţă de mediul de afaceri. În acest sens, vom simplifica, vom clarifica toate procedurile legate de eliberarea autorizaţiilor, a documentelor şi a oricăror autorizaţii şi avize care sunt necesare dezvoltatorilor sau cetăţenilor din Oradea pentru a-şi vedea de treburile lor. Vom asigura transparenţă totală în ceea ce priveşte direcţiile de dezvoltare, reguli clare de urbanism, deci vom fi predictibili. Primăria Oradea va avea un comportament predictibil pentru mediul de afaceri. Se va şti unde se fac utilităţi, când se fac dezvoltări în anumite zone, ele vor fi anunţate, vor fi dezbătute public, iar dezvoltarea se va face în funcţie de priorităţi. Acestea sunt măsurile pe care asigurăm pentru un climat sănătos. Apoi, sunt cele pentru a asigura amplasamente sau utilităţi dacă dezvoltările vor fi de natură să aducă valoare adăugată mare şi, la rândul lor, să provoace alte dezvoltări pe orizontală.

E Oradea atrăgătoare?

Cred că Oradea are un potenţial ridicat, este cel mai puţin industrializat oraş din zona de vest a ţării, are o forţă de muncă calificată în multe domenii şi este, totuşi o piaţă destul de mare. Oradea este pe axele de transport importante şi în situaţia în care infrastructura se va dezvolta în continuare – Şosea de Centură, Austostradă – vom fi cu atât mai mult atrăgători.

Avem în Oradea o problemă cu iluminatul public. Străzile sunt prost iluminate iar pe alocuri e de-a dreptul beznă. Chiar în Piaţa Unirii şi pe str. Vasile Alecsandri sunt o sumedenie de becuri care nu funcţionează deja de o bună bucată de vreme şi încă nu au fost schimbate. De asemenea, în parcuri iluminatul e deficitar. Sunt probleme cronice şi în ceea ce priveşte asigurarea curăţeniei în oraş. Ce măsuri veţi lua pentru remerierea acestor probleme?

Avem o problemă de fond. Primăria municipiului Oradea a încheiat contracte de asociere, formând societăţi care apoi au obţinut gestionarea în regim de monopol a unor servicii publice sau a încheiat contracte de concesionare a unor servicii publice care practic a dus la crearea unui monopol, cum este cazul Luxten sau RER. Din păcate, la nivelul Primăriei Oradea, cu toate că exista o unitate de monitorizare a acestor servicii, aceasta era doar cu titlu fictiv. În mod practic nu s-a făcut o monitorizare aşa cum trebuie, în interesul orădenilor, asupra modului în care companiile cu exclusivităţi îşi fac treaba. Urmează să analizăm în detaliu toate aceste contracte, să vedem care sunt mijloacele prin care putem să impunem concesionarilor respectarea integrală a contractelor şi acolo unde constatăm că acestea nu se respectă să luăm măsuri în aşa fel încât să-i obligăm să-şi facă treaba. Vă dau un exemplu: contractul cu RER. O dată cu instalarea în funcţie, verificând modul în care RER îşi respectă contractul, am constatat că practic nici într-o zi compania nu şi-a făcut treaba conform banilor pe care în primeşte de pe urma acestui contract. Am făcut notificări şi vom penaliza compania, iar în care nu găsi nici formula, cu investitorul german, de a face ca aceată companie să asigure curăţenia în Oradea, vom merge până la rezilierea contractului. La fel vom face analiza şi în cazul Luxten şi a celorlalţi concesionari. În cazul Luxten, pot să vă spun şi acum că, la câţi bani încasează Luxten de la Primărie, e loc de mult mai bine. La fel şi la celelalte companii.

Problema nu este valoarea contractului, ci ceea ce se face pentru aceşti bani. În acest sens, periodic vom face public modul în care aceste companii îşi respectă contractele. Pe portalul Primăriei cetăţenii vor putea să sesizeze toate deficienţele.

Cum vedeţi viitorul FC Bihor şi al CSM Oradea? Va mai aloca Primaria bani sau sunteţi adeptul privatizării echipelor?

Sunt două lucruri diferite: pentru sporturile care se descurcă singure, cum este este fotbalul, trebuie găsită o formulă pentru a le externaliza. Cele care au nevoie de susţinere publică pentru că nu găsesc surse de finanţare din mediul privat vor fi finanţate în continuare de către Primărie. Vom trece la evaluarea activităţii CSM şi vom avea câteva priorităţi. În funcţie de rezultatele analizei, în funcţie de performanţele acestor echipe vom şi dimensiona finanţarea. Deci pentru FC Bihor vom asigura finanţare până când vom găsi o formulă împreună cu Consiliul Judeţean pentru un investitor privat, iar pentru CSM vom asigura finanţarea în funcţie de posibilităţile oraşului şi în funcţie de performanţele pe care diferitele echipe le obţin.
Călin Corpaş

CARTE DE VIZITĂ

Data naşterii: 17 martie 1969, la Vadu Crişului, Bihor

Starea civilă: căsătorit, doi copii

Studii: 1990 – 1993 Universitatea din Timişoara, Facultatea de Mecanică; 1988 – 1993 Institutul Politehnic Traian Vuia din Timişoara, Facultatea de Mecanică; 1983 – 1987 Liceul de matematică-fizică Emanuil Gojdu Oradea

Experienţă profesională: 1994 – 2004 administrator al SC Campus SRL Aleşd; 1993 – 1994 profesor la Şcoala Ajutătoare Tileagd

Activitate în administraţie: iunie 2008 – prezent primar al municipiului Oradea; 2007 – 2008 secretar general al Guvernului României; 2005 – 2007 prefect al judeţului Bihor; 2004 – 2005 consilier judeţean al judeţului Bihor; 1996 – 2004 consilier local la Aleşd

Alte activităţi: 2003 – 2004 membru în CA la Spitalul Aleşd; 2001 – 2004 membru în CA la Liceul Alexandru Roman Aleşd; 2000 – 2001 vicepreşedinte al CA la societatea de salubritate Salubri SA Aleşd.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor