Iluminat public pe gratis

Iluminat public pe gratis
Geoagiu – Oraşul Geoagiu este prima localitate din ţară care dispune de o microhidrocentrală ce produce energia electrică necesară pentru iluminatul public, costurile acestuia reducându-se la zero.

„Microhidrocentrala asigură energia electrică necesară pentru iluminatul public şi pentru staţia de pompare a apei în oraş. În acest fel reuşim să economisim anual 150.000 de lei din bugetul local. Centrala funcţionează fără întrerupere, indiferent de anotimp, pentru că apa captată pentru turbină este termală”, a declarat ieri, cu ocazia inaugurării investiţiei, primarul oraşului Geoagiu, Simion Mariş.

El a arătat că ideea construcţiei unei microhidrocentrale a aparţinut lui Ioan Tuşlea, unul dintre locuitorii oraşului.

Construcţia microhidrocentralei a durat cinci ani, investiţia fiind în valoare de 650.000 lei, din care 560.000 lei reprezintă fonduri alocate de la bugetul de stat şi de Agenţia Română de Conservare a Energiei.

Diferenţa de bani a fost asigurată din fonduri locale, turbina microhidrocentralei fiind sponsorizată de Uzinele Mecanice Reşiţa. Din acest motiv, directorul general al UCM, Adrian Chebuţiu şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie, Ioan Odădău, au primit ieri titlurile de „cetăţeni de onoare” ai oraşului Geoagiu.

Energie verde
„Microhidrocentrala reprezintă un mare câştig pentru comunitate. Există o directivă a Uniunii Europene care încurajează producţia de energie din surse regenerabile, aşa-numita energie verde. Conform directivei UE, Primăria Geoagiu poate primi de la stat „certificate verzi” care au o valoare cuprinsă între 22 şi 42 de euro pentru fiecare megawat debitat în sistemul energetic naţional”, a afirmat Victor Vaida, preşedintele Societăţii Inginerilor Energeticieni din România.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a apreciat investiţia de la Geoagiu, menţionând sprijinul pe care instituţia pe care o conduce îl acordă oricărui primar cu iniţiativă. „Nu are importanţă culoarea politică: acolo unde primarii doresc să facă ceva, îi sprijinim. Recomand şi altor primari să facă la fel”, a spus Mircea Moloţ.

Microhidrocentrala are o capacitate proiectată de 37 KWh şi este alimentată prin cădere liberă dintr-o sursă de captare şi un baraj situate la 400 de metri distanţă. Turbina are 20 de cupe şi execută 750 de rotaţii pe minut. Centrala furnizează energie în sistemul energetic naţional, kilowaţii produşi fiind decontaţi apoi cu Enel-Electrica Banat.

Mihai Stan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase