Iluminatul stradal, in pericol iar, dupa haosul din sedinta CLT. Robu despre PSD: Lumea va da efectiv cu pietre

De Roxana Deaconescu
Iluminatul stradal, in pericol iar, dupa haosul din sedinta CLT. Robu despre PSD: Lumea va da efectiv cu pietre
© foto: Tion
Balamuc în ședința extraordinară de consiliu local de vineri! Aleșii PSD au refuzat să voteze unele proiecte importante de pe ordinea de zi, după ce Administrația Robu a venit cu 11 puncte suplimentare. Printre ele, unul care făcea referire la iluminatul stradal. Practic, STPT nu poate obține licența de la ANRSC pentru acest serviciu, astfel că nu ar mai avea cine să înlocuiască becurile arse de pe stâlpii din Timișoara. Mai este o șansă.

A fost un adevărat haos în ședința de consiliu local de vineri. Consilierii PSD i-au explicat primarului că nu mai pot vota proiecte de hotărâre pe care nu le-au văzut, așa că i-au cerut acestuia să explice la fiecare punct care este urgența de a fi trecute pe ordinea de zi suplimentară. Trebuie să menționăm că în Administrația Robu este o practică să se vină cu un număr mare de proiecte suplimentare, iar ședința de vineri nu a fost o excepție. Pe ordinea de zi a plenului extraordinar au fost trecute patru proiecte, iar pe cea suplimentară au ajuns să fie 11.

„Pentru ședința ordinară pe care o avem miercuri avem deja 79 de proiecte. Sunt o mulțime de proiecte pe această anexă care sunt legate de accederea la fonduri europene. Trebuie să depunem aceste completări la proiecte”, a explicat Robu.

„Susținem niște lucruri firești, normale, civilizate. Dar dacă avem o ședință ordinară, miercuri, se întâmplă ceva weekendul acesta? Sunt proiecte pe care nu le-am văzut încă. Venim aici vineri după-amiază”, i-a replicat Dan Idolu, liderul consilierilor locali PSD.

Primarul a încercat să explice că unele lucruri se cer „de azi pe mâine” și că nu se poate aștepta o ședință normală, moment în care alesul PSD Luminița Țundrea i-a atras atenția că pe viitor va fi nevoie de o explicație clară pentru fiecare proiect suplimentar.

„Uitați-vă ce înseamnă aceste proiecte. Ce credeți că ne departajează, că dincolo de toate prostiile pe care le debitează unii, dincolo de tot ce se aruncă în spațiu public, Timișoara este performantă. De ce? Pentru că alții se pierd în birocrație, în tot felul de formalități. Pe când noi am fost pragmatici, am mers pe drumul cel mai scurt către înfăptuirea de obiective. Avem de ales între a face performanțe, a lăsa ceva în urma noastră și a găsi niște chichițe astfel încât societatea românească să funcționeze cât mai prost și de vină este legislația, nu cel ce o utilizează. Ar trebui să vă îngrijorați, doamna consilier, când cineva vine și cere socoteală, de ce s-a ratat posibilitatea de a aduce bani mulți? Apar oportunități aproape peste noapte, noi vrem să fim pe fază (…) asta este realitatea, nu bazaconiile pe care le debitează tot felul de cretini despre performanțele Timișoarei”, a mai precizat Nicolae Robu.

Edilul-șef a decis în cele din urmă să retragă două proiecte de pe ordinea de zi suplimentară, care, a recunoscut el, nu erau urgente.

„Dacă am făcut anumite concesii, pentru proiecte pe care le-am considerat cu adevărat urgente, nu înseamnă că trebuie să permanentizăm un astfel de comportament. Proiectele sunt importante și faptul că primăria nu a fost în stare să le pregătească în timp util, astfel încât măcar să citim despre ce e vorba… Am aflat după ora 14 titlurile acestor proiecte, după ora anunțată pentru începerea plenului. La ora 14 fără un sfert, materialele nu existau la secretariat. Toate cele 11 de pe anexă, eu eram la secretariat, după materiale. Eu le-am recomandat colegilor, și am vorbit înainte cu domnul primar, să votăm miercuri, deci peste 3 zile de lucru, că nu cred că lucrează cineva în weekend la primărie. Am discutat să suplimenteze cu aceste puncte care sunt importante, ce-i drept, dar nu sunt urgente”, a precizat Daniel Idolu, care a decis să părăsească sala de consiliu, împreună cu Sorin Ionescu, tot ales PSD.

Timișoara ar putea rămâne iar în beznă

Colegii lui social democrați au rămas în sală, dar au decis să se abțină la toate proiectele de pe ordinea de zi suplimentară, ceea ce a însemnat că unele puncte nu au primit girul consiliului local, neavând suficiente voturi. Unul dintre ele însemna doar modificarea unui cuvânt într-o hotărâre mai veche de consiliu local. Este vorba despre proiectul de hotărâre „privind modificarea Contractului de delegare de gestiune, prin atribuire directă, a serviciului «Întreținere a serviciului de iluminat public și iluminat festiv de sărbători din Timișoara» aprobat prin art. 4 din HCL nr. 377/17.07.2018”.

Timișoara a stat aproape un an fără să aibă contract cu o firmă care să se ocupe de întreținerea iluminatului public. A reușit abia în această toamnă să delege acest serviciu către STPT. Potrivit lui Robu, din peste 3.600 de sesizări, angajații societății au reușit să rezolve peste 2.000, însă există în continuare multe becuri arse pe străzile orașului care n-au fost înlocuite.

Pentru că proiectul de hotărâre a picat, STPT ar putea rămâne fără licență de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea presta servicii în acest domeniu pentru primărie.

„Dacă nu suntem licențiați, nu ne putem ocupa de iluminatul stradal. Licență practic noi nu avem, suntem în perioada în care avem prorogare de termen, până la rezolvarea documentației. Am depus în termen documentația și a apărut această obiecție, care a fost de fapt o chestiune strictă de terminologie. Obiectul contractului scrie că îl constituie «delegarea de gestiune prin atribuire directă a serviciului Întreținere a serviciului de iluminat». Nu există această terminologie în Legea 52, ci trebuie scris așa «delegarea de gestiune prin atribuire directă a serviciului de iluminat public». Fără «întreținere». Practic, trebuia scos acest cuvânt”, ne-a explicat Petru Ehergartner, responsabil din partea STPT cu acest serviciu.

Ehegartner spune că STPT a avut inițial un aviz de la Oficiul Concurenței, care este valabil practic 30 de zile. De la obținerea acestui aviz, reprezentanții Societății de Transport Public Timișoara au fost obligați ca, în termen de 30 de zile, să depună actele pentru obținerea licenței. Acest lucru s-a întâmplat, dar pentru ca licența să fie acordată, era nevoie și de modificarea hotărârii de consiliu local.

Proiectele au picat, pentru că nu au întrunit numărul de voturi necesar să fie transformate în hotărâri de consiliu local, dar, potrivit primarului Nicolae Robu, vor fi supuse din nou la vot în ședința ordinară care va avea loc miercuri.

„Dacă se votează miercuri, nu mai pot să-l trimit prin poștă. Va trebui să mă duc cu el în mână la București, să-mi iau bilet de avion pentru cursa de ora 18. Trebuie să mă duc cu această anexă la contract. Miercuri am fost la București și am aflat de această modificare, care s-a supus votului în plenul extraordinar convocat pentru vineri”, a completat Ehegartner.

După „picarea” mai multor proiecte, Robu a răbufnit iarăși și s-a adresat direct timișorenilor.

„Stimați timișoreni, încă o mostră de conduită politico-administrativă. Nu sunt eu îndreptățit când spun că PSD reprezintă Partidul împotriva Timișoarei, de fapt? Aici nu vorbim de țară, vorbim de ce se întâmplă în Timișoara. Noi nu am vrut să politizăm acest act administrativ. (…) Dacă această conduită continuă, păi lumea va da cu pietre efectiv, după ce se comportă atât de ostil cu orașul. Eu spun lucrurilor pe nume: ce vrem, încrâncenare în oraș? Sau vrem să trăim în înțelegere? (…) Cetățenii vor fi și îndârjiți, pe deasupra, să-i penalizeze pe cei care se poziționează împotriva intereselor orașului. Am un gust foarte amar, de puține ori mi s-a întâmplat de cei 6 ani de când sunt primar, să am un gust așa amar ca acum. Am crezut că putem depăși primitivismul politic. M-au dezamăgit total acești concitadini, că nici nu le pot spune colegi de arenă politică, că nu se comportă ca niște colegi, se comportă ca niște dușmani ai orașului”, a conchis Robu.

Articole pe aceeași temă:

300.000 de euro va primi anual STPT de la Primăria Timișoara pentru întreținerea serviciului de iluminat public și alți aproape 120.000 de euro pentru a ilumina orașul de sărbători. Adică 2,1 milioane de euro în cinci ani. Oficial, după votul consilierilor locali de marți, STPT va avea grijă, în urm...

descărcare0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !