IMM-urile, dezinteresate de fondurile UE

1Comentariu
ORADEA - Apropierea termenului  de la care societăţile autohtone vor putea accesa fonduri europene a determinat conducerea centrală a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) să comande un sondaj de opinie între investitorii români, privind interesul lor pentru aceste posibilităţi de finanţare.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ioan Mărcuţ, consilier principal în cadrul unei firme de consulting locale, rezultatele acestui sondaj sunt surprinzătoare. Astfel, mai bine de jumătate dintre IMM-uri nu intenţionează să acceseze un fond european şi numai una din trei firme se interesează de acest subiect. Doar 2,5 % dintre societăţi au contactat o firmă de consulting sau o organizaţie patronală pentru a primi sprijin în elaborarea unui proiect de finanţare.

„Este cel puţin inexplicabilă atitudinea oamenilor de afaceri, care refuză să ia în serios ofertele de finanţare propuse de Uniunea Europeană. Neîncrederea faţă de sistemul autohton s-a extins şi asupra instituţiilor europene, fapt care îi face pe cei din businessul românesc să sufle şi în iaurtul european”, afirmă expertul.

 

Mediu favorabil

Chiar dacă vor merge în continuare pe varianta autofinanţării, aderarea la UE a adus şi perspective noi pentru firmele autohtone. Aproape două treimi dintre cei chestionaţi au spus că integrarea a deschis noi posibilităţi de penetrare pe pieţele externe cu produsele româneşti, jumătate dintre ei considerând că acest proces va permite şi un acces mai facil la cele mai noi tehnologii. „Surprinde faptul că, pentru 63% dintre repondenţi, piaţa internă nu mai reprezintă o oportunitate”, spune Mărcuţ.

Un alt aspect important relevat de acest sondaj este, în opinia specialiştilor, faptul că administratorii de IMM-uri şi-au schimbat atitudinea faţă de mediul de afaceri din România, considerându-l acum ca fiind unul favorabil, în ciuda unor factori perturbanţi, cum ar fi birocraţia, fiscalitatea şi lipsa forţei de muncă.

Valentin Buda1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor