IMM-urile vor reducerea birocraţiei

Reactualizat la:
IMM-urile vor să completeze online formularul 088
IMM-urile vor să completeze online formularul 088
Se solicită simplificarea formularului 088 şi posibilitatea completării lui online.

La 1 ianuarie 2016, printr-un ordin al preşedintelui ANAF, intra în vigoare un ordin care mărea birocraţia pentru IMM-uri: „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” – formularul 088.

„Această declaraţie a crescut în mod nejustificat birocraţia pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici, reprezentând un chestionar de centralizare a unor informaţii incluse deja în alte formulare sau baze de date deţinute de autorităţile publice centrale, întreaga procedură de evaluare fiind neclară şi netransparentă”, se spune în comunicatul remis Jurnalului bihorean de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În 15 iulie 2016, la solicitarea IMM-urilor, această declaraţie a fost modificată. Dar, deși a fost simplificat conținutul acesteia prin eliminarea solicitării unor informaţii care sunt deţinute de autorităţile publice centrale, rămâne în continuare o sarcină birocratică suplimentară, în special pentru IMM-uri.

Simplificare

Drept urmare, CNIPMMR a solicitat o simplificare şi mai mare a declaraţiei şi posibilitatea completării acesteia online. IMM-urile vor înlocuirea vechii declaraţii cu o „Declaraţie pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic şi să se depună online, deoarece societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA. Parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA este justificată.

„Reluând demersurile sale anterioare și având în vedere că, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016, birocraţia se clasează pe primul loc între dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, fiind menţionată de 61,41% dintre acestea, CNIPMMR solicită simplificarea majoră a Formularului (088) și înlocuirea lui cu o declaraţie pe propria răspundere, care să se completeze electronic şi să se depună online”, se precizează în comunicatul CNIPMMR.

Simplificarea Formularului (088) va asigura reducerea birocrației care afectează semnificativ IMM-urile, implementarea principiului „Only once” (astfel ca întreprinderile să nu fie supuse de mai multe ori la declaraţii şi proceduri administrative pentru aceleași date şi același subiect) și va susține mediul de afaceri.

Demersurile asociaţiei ar putea avea sorţi de izbândă, unul dintre miniștrii noului Guvern, Florin Jianu – ministru pentru IMM-uri – fiind fostul preşedinte al CNIMMR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !