Imobiliarele în „stand by”

8Comentarii
Imobiliarele în „stand by”
ORADEA – Piaţa imobiliară, una dintre cele mai afectate de criza economică, ieftineşte comisioanele şi aşteaptă revigorarea financiară. Cele mai afectate din acest sector sunt firmele mici fără o poziţie stabilă pe piaţă, aşa numitele agenţii „de cartier”, care se află acum în pragul falimentului.

Cele active pe piaţă, însă, se confruntă în prezent cu scăderea numărului tranzacţiilor, cu aproximativ 50 la sută. „În lunile de vară se înregistrează de regulă o scădere a numărului tranzacţiilor şi ne aşteptam ca, din septembrie, activitatea să îşi reintre în normal. În acest an, însă, nu s-a mai întâmplat aşa, ba, dimpotrivă, situaţia s-a înrăutăţit”, a declarat Szabo Carol, administrator al agenţiei Cardell. Acesta a explicat că, persoanele hotărâte să cumpere, care dispun de bani preferă să aştepte o nouă tranşă de ieftiniri, cei care se bazează pe credite le accesează acum mult mai greoi, iar speculanţii stau în expectativă. Firma pe care o conduce aplică acum comisioane mai mici cu unul sau chiar două procente. „Singurul lucru care ne rămâne de făcut este să aşteptăm o redresare economică”, a mai spus Szabo Carol.

 

Criza a adus şi avantaje

 

Mai puţin afectate de efectele crizei economice sunt agenţiile imobiliare care se ocupă de tranzacţionări pentru apartamente de lux şi spaţii comerciale. Aşa este şi cazul Agenţiei „Casa Regal”, care la capitolul vânzări a înregistrat o scădere cu 20 – 25 de procente a numărului de tranzacţii. Însă acest fapt a fost compensat de creşterea cu circa 30 la sută a cererilor de închirieri. Motivul? Normele de creditare mai drastice au împiedicat pe mulţi potenţiali cumpărători să achiziţioneze apartamentul sau casa dorită, aşa că au recurs tot la închirieri. Ba mai mult, criza economică a adus şi un avantaj. Directorul acestei agenţii, Valentin Cătană, spune că, deşi solicitările în ansamblu au fost mai puţine, toată această situaţie nu a făcut altceva decât să filtreze clientela, cei hotărâţi să cumpere dând curs intenţiei lor. „Ne aşteptăm de la începutul anului următor la o aşezare a pieţei imobiliare”, a conchis directorul agenţiei.

 

Malina Pop8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor