Impactul de mediu în atenţia riveranilor

Cetatenii sunt asteptati sa-si spuna parerea cu privire la impactul pe care-l are asupra mediului o constructie sau un proiect. Realizarea sau nerealizarea unui proiect pe amplasamentul ales depinde de rezultatul evaluarii impactului asupra mediului (EIM).

Aceasta evaluare trebuie realizata cât mai devreme posibil, respectiv în faza de pregatire a documentatiei care fundamentaza fezabilitatea proiectului. Publicul are un rol important în procesul de luare a deciziilor cu privire la aprobarea, din punct de vedere al protectiei mediului, a realizarii proiectelor si investitiilor publice sau private.

„Pentru a-si putea exprima opiniile si a formula comentarii si propuneri, publicul este informat si i se pune la dispozitie documentatia de evaluare a impactului asupra mediului la sediul Agentiei de Protectia Mediului de pe teritoriul unde se afla proiectul”, a precizat Calin Mocanu, directorul Agentiei de Protectia Mediului (APM) Bihor.

Va avea loc apoi o dezbatere publica, iar daca opiniile si nemultumirile oamenilor sunt întemeiate, acestea vor fi luate în considerare, cel putin asa spun reprezentantii APM Bihor.
Astfel se vor putea preîntâmpina situatii de genul celei de la Girisu de Cris, unde oamenii acuza o tabacarie de afectarea pânzei freatice si a apei din fântâni.

Simona Drimbau