Impaduririle subventionate din fonduri europene

De Simona Albinaru
Florian Vesa
Florian Vesa
Se derulează a şaptea sesiune la depunerea proiectelor pentru Măsura 221. În perioada 2 – 31 mai, se desfăşoară cea de-a şaptea sesiune de cereri de proiecte pentru Măsura 221 – Prima împădurire a terenurilor agricole.

Beneficiarii fondurilor europene nerambursabile acordate prin Măsura 221 pot fi persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol.

Condiţii

Pentru ca un potenţial beneficiar să poată realiza o astfel de plantaţie forestieră, trebuie să deţină parcele agricole cu o suprafaţă mai mare de de 0,5 hectare. Terenurile agricole care vor fi împădurite trebuie să fi fost declarate în urmă cu cel puţin doi ani. Pe Măsura 221 se acordă trei tipuri de plăţi: o primă pentru lucrările de înfiinţare a plantaţiei, o primă anuală pentru lucrările de întreţinere a plantaţiei, pe o perioadă de cinci ani şi primă compensatorie fixă anuală pe hectar pentru pierderea de venit, ca urmare a împăduririi, pe o perioadă de 15 ani. Fondurile sunt acoperite în proporţie de sută la sută din bani publici neexistând obligativitatea cofinanţării. „Banii se vor aloca sub forma de plăţi directe, calculate pe an si pe hectar, în funcţie de forma de relief. Pentru câmpie, agricultorul va primi 1.330 de euro/ha, locuitorii din zona de deal vor primi 1.162 de euro pe hectar, iar la munte – 1.092 de euro”, a precizat Florian Vesa, directorul OJPDRP Bihor.

Implementarea Măsurii 221 are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire. Măsura este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea sau creşterea biodiversităţii.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !