Imperiul Micula sub asediu

Imperiul Micula sub asediu
Cotidianul Ziua publica în editia de sâmbata, sub titlul „Cade imperiul Micula”, un amplu material despre grupul de firme European Drinks, patronat de cei doi frati oradeni Ioan si Viorel Micula.

Firmele lor sunt acuzate ca au datorii catre bugetul de stat, sub forma de taxe si impozite neachitate, de 17 miliarde lei noi, adica 477 milioane de euro.

Au dat în judecata statul

Ziarul sustine ca actiunea intentata recent de catre fratii Micula împotriva statului român, la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe lânga Banca Mondiala, ar fi avut drept scop „punerea în garda a reprezentantilor puterii, care ar trebui, chipurile, sa bata în retragere în ceea ce îi priveste, deoarece un eventual raport al inspectorilor oradeni ar arata Fiscului adevaratele probleme cu care se confrunta firmele controlate de frati: neplata taxelor si impozitelor foarte mari la bugetul de stat, precum si neplata TVA, combinatii financiare ce au pagubit statul cu zeci de miliarde de lei”.

Având dubla cetatenie, româna si suedeza, cei doi oameni de afaceri au dat în judecata statul român pentru faptul ca nu si-ar fi respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse în Acordul bilateral dintre Suedia si România.

Nu au datorii la stat

Datoriile imense ale firmelor lui Ioan si Viorel Micula au fost subiectul a numeroase articole de presa de-a lungul timpului. Cei doi magnati bihoreni au beneficiat din partea statului de reesalonari ale datoriilor lor.

Începând cu vara anului 2004, holdingul European Drinks a început sa trimita presei documente care dovedesc ca o parte a acestor datorii au fost lichidate. Doar în cursul anului trecut, conform informatiilor furnizate de holding, au fost achitati 2.400 miliarde de lei vechi.

Recent, în urma unui articol publicat în Jurnal bihorean, în care firmele celor doi frati figurau printre marii datornici din Bihor, holdingul a furnizat certificate de atestare fiscala provenind de la Directia de Finante Publice Bihor, care dovedeau ca nici una din firmele lor din judet „nu figureaza cu obligatii de plata neachitate la bugetul general consolidat”. Pe baza acestor documente, ziarul nostru a rectificat informatiile publicate anterior.

Pe lista firmelor care au datorii la bugetul de stat, publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, nu figureaza în prezent nici una dintre firmele fratilor Micula. Nu exista asadar nici o dovada ca firmele lui Ioan si Viorel Micula ar mai avea vreo datorie de acest gen.

În articolul publicat în Ziua nu este prezentata nici macar o singura o dovada în sprijinul afirmatiilor facute.

Totusi au datorii

Ziarele celor doi frati, Crisana si Realitatea bihoreana, au reactionat rapid la atacul din Ziua, publicând fiecare luari de pozitie în apararea patronilor. Alaturi de acestea, se publica si un comunicat din partea grupului de firme European Drinks, cu facsimile ale unor documente oficiale care confirma faptul ca nu mai au datorii catre bugetul de stat.

În comunicatul Biroului de Presa al European Drinks se arata si ca datoriile incriminate de Ziua sunt reale, dar ele nu sunt catre bugetul de stat, ci catre alte firme, „datorate cifrei mari de afaceri pe care o realizeaza firmele componente”. În acelasi comunicat se anunta intentia de a da în judecata ziarul Ziua.

 

Alexandru Seres