Importul de cărbune și gaze dinamitează deficitul comercial al României

Importul de cărbune și gaze dinamitează deficitul comercial al României
Deputatul liberal Găvrilă Ghilea critică importurile de cărbune și gaze, în condițiile în care România stă bine la resurse energetice.

Într-o declarație politică rostită în Parlament, Ghilea a citat proiectul Strategiei Energetice a României, care estimează rezerve totale de peste 12,5 miliarde de tone de lignit şi 2,2 miliarde tone huilă, din care doar o mică parte se regăsesc în perimetre exploatate.

În acelaşi timp, analizând datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică, parlamentarul a subliniat cum, în primele şapte luni ale acestui an, producţia de cărbune net a României a scăzut cu aproape 10% faţă de perioada echivalentă a anului trecut, depăşind cu puţin 2,3 milioane de tone echivalent petrol.

„În acelaşi interval de raportare, România a importat peste 300.000 tone cărbune net echivalent petrol, cu aproape 58% mai mult faţă de cantitatea importată în perioada similară a anului precedent”, arată deputatul PNL.

Cărbune +530%, gaze +15%!

Importurile de ţiţei din primele 7 luni ale anului în curs au înregistrat o creştere de peste 530%, faţă de acelaşi interval al anului 2017, în timp ce importul de gaze naturale utilizabile s-a majorat cu 15%.

„În condiţiile în care aproape un sfert din producţia de energie a României este asigurată de termocentrale, reducerea volumelor de cărbune şi ţiţei exploatate din bazinele interne şi escaladarea importurilor acestor resurse sunt de natură să dezechilibreze grav balanţa de plăţi externe a ţării noastre”, atenționează parlamentarul Ghilea.

„În primele şapte luni ale acestui an, România a continuat să înregistreze cel mai mare deficit comercial din Europa Centrală şi de Est, care a depăşit deja 7,5 miliarde euro, fiind cu 11,25% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut”, arată acesta. Gavrilă Ghilea menționează că trendul ascendent al acestor evoluţii este întreţinut şi de preconizata închidere, în următorii 5 ani, a ultimelor exploataţii miniere din Valea Jiului.

Pe fondul distrugerii exploatărilor din Valea Jiului, România a devenit importator de cărbune, în ciuda resurselor existente. Și gazul devine o marfă de import tot mai consistentă, în pofida resurselor generoase din podișul Transilvaniei.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor