Impotenţi sau impozitaţi?

26Comentarii
Francisc Alafi, preşedintele Asociaţiei Chinologice Bihor
Francisc Alafi, preşedintele Asociaţiei Chinologice Bihor
Dacă nu îşi sterilizează câinii, orădenii ar putea fi nevoiţi să plătească impozit la Primărie.

Orădenii ar putea fi nevoiţi să aleagă între sterilizarea câinilor  sau plata unui impozit pentru prietenii patrupezi pe care îi au în proprietate. În urmă cu câteva luni, SOS Dogs Bihor a elaborat o propunere pentru un proiect de hotărâre de Consiliu Local, care aduce, printre altele, obligativitatea deţinătorilor de câini din rasele comune (maidanezi sau corcituri) de a-i steriliza. În caz contrar, s-ar putea vedea nevoiţi să plătească impozit pentru câinii pe care îi deţin. Iniţiativa a apărut din dorinţa asociaţiilor de ocrotire a animalelor de control al reproducerii câinilor. Documentul a fost preluat de Primăria Oradea, care a cerut opinia Asociaţiei Chinologice Bihor, al cărui preşedinte, Francisc Alafi, şi-a dat acordul.

„Cred că este binevenit proiectul de hotărâre, având în vedere înmulţirea masivă, necontrolată, a câinilor, în ciuda eforturilor de stopare a înmulţirii necontrolate a acestora. Este oportună de asemenea, luarea în evidenţă a câinilor din rasele comune, în mod similar celor din rasele periculoase, gradul I şi II, pentru a avea un control asupra lor”, a opinat preşedintele Asociaţiei Chinologice Bihor. Francisc Alafi crede că este necesară inclusiv declararea la Primărie a înstrăinării puilor, în cazul celor care preferă să plătească impozit pentru animal, considerând sterilizarea nejustificată medical o mutilare a patrupezilor.

Francisc Alafi a formulat şi o propunere, care ar putea fi introdusă, de asemenea, ca prevedere în document: evaluarea anuală a tuturor câinilor de către două ONG-uri cu personal specializat în comportament canin şi eliberarea unor adeverinţe de către Asociaţia Chinologică, care să atestă dacă animalele reprezinte sau nu pericol public şi, ca atare, dacă pot fi plimbaţi fără botniţă.

Contravine legislaţiei

Proiectul de hotărâre a fost deocamdată stopat la Primăria Oradea. „Guvernul a iniţiat un act normativ care conţine prevederi similare, drept pentru care am stopat orice iniţiativă la nivel local. Deocamdată aşteptăm să vedem ce se va decide la Bucureşti”, a declarat Carmen Cherteş, purtătoarea de cuvânt a Primăriei. Numai că iniţiativa locală şi cea guvernamentală contravin legislaţiei în vigoare de protecţie a animalelor, care interzice aplicarea de rele tratamente şi cruzimi. Articolul nr. 6 al Legii nr. 9/2008 explică prin cruzime „intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace”.

Mălina Pop26Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor