Impozit mărit pentru IMM-uri

Impozit mărit pentru IMM-uri
De anul viitor, microîntreprinderile româneşti vor plăti un impozit de 16% pe profit, faţă de 3% din cifra de afaceri în prezent. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, într-o emisiune televizată.

Şeful Finanţelor a precizat că este o cerinţă a Uniunii Europene care prevede egalizarea impozitelor. În plus, potrivit ministrului Finanţelor, este necesar ca microîntreprinderile să intre într-un regim fiscal normal de la 1 ianuarie 2007.


Saptămâna aceasta Guvernul va lua decizia finală în ceea ce priveşte Codul Fiscal, iar de săptămâna viitoare acesta va fi dezbătut în Parlament, astfel încât la începutul lunii iulie să fie supus la vot. Potrivit noului Cod Fiscal, din 2007 microîntreprinderile nu vor mai fi impozitate cu 3% pentru cifra de afaceri, ci vor plăti un impozit pe profit de 16%. „Sper că modificarea Codului Fiscal va oferi mediului de afaceri încredere în predictibilitatea sistemului de taxe şi impozite”, a explicat Vlădescu.


Introducerea impozitului de 16% pe profit pentru microîntreprinderi nu va afecta dezvoltarea economiei, ci va stabili un standard comun pentru toate societăţile comerciale româneşti, a declarat ministrul, considerând că dacă vor exista companii care vor dispărea după 2007, acest lucru nu se va întâmpla din cauza aderării la UE, ci din cauză că nu respectă anumite norme. „Cred că în România nu există o situaţie pseudocatastrofală a companiilor, iar cel mai bun indicator este nivelul investiţiilor, în special în domenii precum agricultura, imobiliar, în sectorul bancar şi în cel de retail”, a spus Vlădescu.

De altă părere


Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (ANIMMC) nu văd cu ochi buni creşterea impozitului pe profitul IMM-urilor la 16%. Ei spun că vor dispărea multe locuri de muncă dacă această cotă va fi şi aplicată. „Impozitarea cu 16% a profitului microîntreprinderilor va transforma micii întreprinzători în şomeri”, a declarat preşedintele ANIMMC, Eugen Ovidiu Chirovici.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !