Impozit pe vânzarea de case

7Comentarii
ORADEA – Cine are o locuinţă achiziţionată în urmă cu cel puţin trei ani şi doreşte să o vândă ar fi bine să se grăbească. De la 1 ianuarie 2007, tranzacţiile imobiliare vor fi impozitate indiferent de perioada care a trecut de la achiziţionarea imobilului.

Conform Codului Fiscal în vigoare de la 1 ianuarie 2006, la vânzarea unui imobil dobândit înainte de trei ani se aplică o taxă de 16% pe diferenţa dintre valoarea de vânzare şi cea de cumpărare. Pentru cele achiziţionate mai demult de trei ani nu se percepe nici o taxă. La introducerea acestei taxe, una dintre justificări era că, de regulă tranzacţiile imobiliare făcute într-o perioadă mai mică de trei ani sunt speculative. Finanţiştii au dat-o acum la întors.

„Codul Fiscal ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2007 nu mai prevede scutirea de impozit în funcţie de perioada de deţinere. Vor fi aplicată o taxă la valoarea de vânzare la toate tranzacţiile imobiliare, diferenţiate totuşi în funcţie de durata de deţinere şi preţ”, ne-a informat Ioan Druţă, director executiv adjunct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor.

Impozite

Astfel, pentru imobilele sau terenurile vândute mai devreme de trei ani de la cumpărare impozitul va fi de 3% din valoarea de vânzare până la 200.000 de lei, iar peste 200.000 de lei valoarea tranzacţiei, impozitul va fi de 6.000 de lei plus 2% pentru ceea ce depăşeşte 200.000 de lei.  Pentru imobilele sau terenurile cumpărate mai de mult de trei ani, cota de impozitu va fi de 2% până la valoarea de 200.000 de lei şi 4.000 de lei plus 1% pentru ceea ce depăşeşte 200.000 de lei. Asta înseamnă că la vânzarea unui imobil cu 40.000 de euro, statul îşi va tăia porţia lui de 800 de euro, dacă vânzarea este făcută la mai mult de trei ani de la cumpărare.

„Sunt neimpozabile reconstituirea dreptului de proprietate, donaţiile între rude şi afinii până la gradul III inclusiv între soţi, moştenirea dezbătută şi finalizată în doi ani”, a precizat Ioan Druţă. Pentru moştenirea dezbătută şi finalizată peste doi ani, moştenitorii vor plăti un impozit de 1% la valoarea masei succesorale.

Dan Birta7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor