Impozite mai mici pentru culturile calamitate

De Dan Birta
1Comentariu
Impozite mai mici pentru culturile calamitate
Fiscul reduce normele de venit pentru culturile calamitate din cauza intemperiilor.

Fermierii care au înregistrat pierderi în anul 2016 ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile vor avea norme de venit reduse, şi, în consecinţă, vor plăti impozite mai mici. Normele de venit reduse au fost aprobate prin oradinul ANAF 1863/2016.

Pentru a beneficia de reducerea normelor de venit, contribuabilii trebuie să aibă venitul net stabilit prin norme de venit, pierderea să-i fi afectat peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau animale şi să fi depus formularul 221 – „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”.

Cum se procedează?

Potrivit informaţiilor primite de la Direcţia Regională Generală a Finanţelor Publice (DRGFP) Cluj Napoca, în scurt timp de la producerea pagubelor, persoana fizică trebuie să depună la unitatea administrativ teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul o cerere pentru constatarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole sau efectivelor de animale. În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsării sau familii de albine, la cerere se anexează si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică. O comisie numită prin ordin al prefectului judetului se va deplasa în vederea constatării pagubelor si evaluării pierderilor. Această comisie va întocmi Proces- verbal de constatare si de evaluare a pagubelor.

Persoana fizică va depune la organul fiscal în a cărui rază teritorială îsi are domiciliul fiscal „Cerere privind reducerea venitului anual din activităti agricole, stabilit pe bază de norme de venit”.
Termenul de solutionare a cererii este de 45 de zile de la înregistrare.

În cazul în care organul fiscal constată că documentele justificative anexate nu contin toate elementele necesare reducerii venitului anual din activităti agricole, acesta va solicita informaţii suplimentare, iar termenul de soluţionare a cererii se prelungeşte

După primirea cererii, organul fiscal verifică dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile. Dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege, organul fiscal procedează la reducerea venitului anual din activităti agricole, stabilit pe bază de norme de venit.

Organul fiscal stabileşte veniturile corespunzătoare fiecărei activităţi agricole pentru care s-a înregistrat pierdere , recalculează venitul net anual, impozitul pe venitul din activităţi agricole şi emite formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit, contribuţii de asigurări sociale de sănătate, contribuţii de asigurări sociale”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor