Impozitele rămân… sus

1Comentariu
ORADEA – „Acelaşi nivel cu cel practicat în anul 2007” este expresia definitorie a fiscalităţii anului viitor, anunţată de pe-acum de municipalitate, aşa cum cere Codul Fiscal intrat în vigoare la începutul acestui an.

Astfel, pe lângă copierea fidelă a impozitelor şi taxelor din 2007, edilii anunţă şi menţinerea facilităţilor fiscale de anul trecut, oferite celor care se grăbesc să-şi achite dările, cuprinse între 3% şi 5%, în funcţie de tipul datoriei.

Vestea bună a menţinerii impozitelor şi taxelor la nivelul anului curent trebuie considerată dintr-o perspectivă mai largă, oferită şi de raportul întocmit de agenţia internaţională de rating Fitch: „Povara fiscală a oraşului este relativ mare în prezent. În 2006, impozitul pe clădiri a fost de 1,6% din valoarea bunului, mult peste cel aplicat în marile oraşe ale ţării, cu 60% mai mult decât în Bucureşti, Timişoara sau Braşov şi cu 113% mai mult ca în Cluj”. Oradea a primit calificativul „BBB minus” pentru creditele pe termen lung în valută şi în moneda naţională, cu perspectiva stabilă.

În raportul realizat la începutul lunii martie se arată că execuţia bugetară a administraţiei locale a fost favorabilă în perioada 2001-2005, cu un sold al contului curent care a reprezentat 13% din veniturile operaţionale şi de peste trei ori mai mult decât suma aferentă serviciului mediu al datoriei.

Din taxe

O mare parte a sumelor încasate de autorităţile locale provin din impozitele pe venit şi taxele locale, se arată în raport. Acestea din urmă au reprezentat 41% din veniturile operaţionale în 2005. Performanţele bugetare satisfăcătoare vor permite, probabil, menţinerea unui raport favorabil între venituri şi datorii, în pofida creşterii prognozate a creditelor contractate în următorii trei ani, pentru finanţarea investiţiilor. Conform Fitch, Produsul Intern Brut pe locuitor realizat la nivel local în 2004 era cu circa 50% peste media naţională, cu 30% mai mult decât media pe judeţul Bihor, şi este estimat la jumătate din media Uniunii Europene extinse.

Ca urmare a aderării României la UE, Fitch prognozează o creştere economică susţinută prin investiţii în infrastructura locală şi infuzie de capital din partea investitorilor străini, care ar fi atraşi de poziţia strategică a Oradiei, aproape de Ungaria şi Europa Occidentală.

Datorii în creştere

Datoriile oraşului au crescut progresiv începând din 2002, când Oradea a început să-şi finanţeze tot mai amplul program de investiţii. Datoriile au ajuns la 39,6 milioane RON la sfârşitul lui 2005, estimat de Fitch la 52,4 milioane RON la sfârşitul lui 2006.

În perioada 2002-2005, oraşul a contractat datorii în exces în valoare de 120 milioane RON, constând în mare parte din împrumuturi pe termen lung de la bănci, însă a utilizat mai puţin de jumătate din această sumă (58 milioane RON). Ţinând cont de structura de amortizare a majorităţii împrumuturilor, oraşul nu este expus la riscul refinanţării, consideră Fitch.

Cristina Ghilea1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor