Impozitele, săptămâna viitoare

Impozitele, săptămâna viitoare
ORADEA – La ghişeele de încasare a taxelor şi impozitelor, linişte şi pace. Puţini orădeni s-au rătăcit, ieri, pe la parterul Primăriei cu gând să scape din timp de dările către bugetul local. Şi aceştia, degeaba. Hotarare 1Impozite si taxe locale

„După data de 15 începe încasarea. Până atunci, se actualizează baza de date”, ne-a declarat primarul Mihai Groza.

Aşa se face că în restul acestei săptămâni, ghişeele finanşelor locale încasează doar taxe fără debit, taxe de timbru şi amenzi precum şi taxe pentru certificate şi autorizaţii. „Dacă terminăm până-n 14, începem încasarea atunci”, spune Tănase Miculescu, adjunctul Direcţiei Economice din Primărie.

Acesta spune că prima zi de muncă la ghişee s-a desfăşurat fără probleme. „S-a lucrat fără incidente, fără pic de aglomeraţie„, spune adjunctul.

Fără suprize

Totuşi, orădenii nu au de ce să se aştepte la surprize de la acest an fiscal. „Impozitele şi taxele sunt nemodificate faţă de anul trecut„, spune directorul adjunct.

Codul Fiscal, cel care reglementează fiscalitatea la nivel naţional a impus regula ca nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul următor să treacă prin Consiliul local deja din primăvara anului curent şi, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 322/2007, impozitele pe clădiri şi terenuri şi taxele auto, atât la persoanele fizice cât şi la persoanele juridice, rămân la nivelul din 2007. Şi nu este exclus ca situaţia să se perpetueze şi-n 2009.

Acelaşi Cod Fiscal a introdus şi pragul maxim cu care consiliile locale pot majora fiscalitatea locală, stabilindu-l la 20% faţă de 50% cât era înainte, precum şi obligativitatea ca majorarea să se facă o dată la doi ani.

Taxe crescute

Conform acestuia, pauza de încasare este, oarecum binevenită: „În decembrie, pe 21, în Monitorul oficial a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă 155/2007, care creşte uşor taxele auto pentru maşinile de peste 12 tone. Consiliul local nu are dreptul să modifice aceste taxe, aceasta fiind sarcina Guvernului„

Sunt totuşi, taxe pe care Municipalitatea le-a majorat pentru 2008, acestea nefiind reglementate de Codul fiscal. „Veniturile Administraţiei Imobiliară Oradea (AIO) au o uşoară indexare, undeva la 4.5%, cu siguranţă sub 5%„, spune Miculescu.

Astfel, taxele pentru utilizarea domeniului public au crescut cu procente cuprinse între 9 şi 19%, taxa pe ocuparea unor terenuri proprietatea municipiului, cu 5-10%, taxele de patrimoniu au majorări de până la 667%, taxele de păşunat sunt mai mari cu 5%, respectiv taxele de parcare, au crescut cu până la 20%, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 322/2007.

O găselniţă locală a AIO este şi taxa pe focul de artificii, de 300 de lei pe minut, pentru care însă nu sunt prevăzute aspecte importante, respectiv cine o plăteşte, unde şi ce păţeşte cel care nu se conformează obligaţiei de a plăti.

Prima zi de la lucru la ghişeele de la parterul Primăriei a trecut fără incidente, până săptămâna viitoare putându-se plăti doar taxe fără debit, taxe de timbru şi amenzi precum şi taxe pentru certificate şi autorizaţii.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !