Impozitul minim, răul necesar

Impozitul forfetar este o măsură bună aplicată într-o perioadă proastă, este de părere Ioan Mihaiu, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

„În judeţul Bihor, în 2008, din 30.000 de firme – persoane juridice, funcţionează efectiv 18.000 din care 11.000 înregistrează pierderi”, a precizat directorul DGFP Bihor.

Cu introducerea impozitului minim, cele 11.000 de firme Oradea cu pierderi aduc la buget în lunile mai şi iunie 10 milioane de lei, ceea ce înseamnă 15 milioane de euro/an, conform calculelor făcute de reprezentanţii Fiscului bihorean.

„Logic, impozitul minim este bun”, spune Ioan Mihaiu. Acesta este de părere că în Judetul Bihor, din cele 11.000 de firme care declară că au pierderi, maxim 1.000 de firme au pierderi şi în realitate. „Este corect ca din 18.000 de firme, 11.000 să nu plătescă nici măcar un impozit minim de 180 de lei/lună”, se întreabă directorul coordonator al DGFP Bihor.

Încasări slabe

IMM-urile nu se grăbesc să plătească impozitul minim. La data de 25.07.2009, prima scadenţă de plată pentru plătitorii de impozit pe profit şi impozit pe veniturile microîntreprinderilor, nivelul sumelor reprezentând impozitul minim datorat a fost de 10,84 milioane de lei. În 03.08.2009, s-a plătit doar 4,35 milioane de lei din această sumă, ceea ce reprezintă puţin peste 40% din sumele declarate.

Reprezentanţii Finanţelor bihorene spun că încasările mici au mai multe cauze. „Pe piaţa financiară persistă lipsa lichidităţilor de care sunt afectaţi operatorii economici. Veniturile în funcţie de care se stabileşte tranşa în care se încadrează un operator economic sunt aferente realizărilor economice din anul 2008, faţă de care se constată reducerea activităţii operatorilor economici din judetul Bihor în trimestrul I 2009”, explică Ioan Mihaiu.

Pe de altă parte, în multe cazuri, plătitorii de impozit pe profit care au declarat şi datorează impozitul minim pe trimestrul II, în lipsa lichidităţilor îşi asumă plata majorărilor către bugetul de stat, fiind prioritare plăţile către furnizori şi personalul angajat, pentru reluarea sau continuarea activităţii economice.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !