Impresii liberale, după moţiunea de demitere a guvernului

De Cristina Ghilea
3Comentarii
Ioan Cupșa și Florica Cherecheș
Ioan Cupșa și Florica Cherecheș
Deputatul Cupşa acuză agenda segregaţionistă a UDMR.

Zilele trecute, liderul liberal Ilie Bolojan ieşea public cu consideraţii personale despre episodul moţiunii de cenzură iniţiate de PSD-ALDE contra propriului guvern şi avertiza că detonarea păcii sociale este una dintre cele mai grave consecinţe pe termen lung, mai ales în Ardeal. (Bolojan: negocierile PSD-UDMR dinamitează pacea socială) Joi, după episodul parlamentar încheiat cu căderea guvernului, deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa şi-au expus opiniile, punctate cu evoluţii cronologice şi consideraţii despre relaţia interetnică româno-maghiară. Au acuzat cu patos PSD-ul şi ALDE pentru trocul iniţiat cu UDMR deşi, la nivel local sau naţional, şi liberalii s-au aflat de mai multe ori în rolul curtezanului generos pe lângă Uniune.

Cronologie contemporană

„Lipsa de scrupule (a liderilor PSD – n.r.) a culminat cu înţelegerea făcută cu UDMR”, în urma căreia „urma să se adopte un pachet de legi de-a dreptul toxic”, clamează Cupşa, punctând evoluţia faptelor: luni după-masă, după ora 16:00, la finalizarea comisiei juridice a parlamentarilor li s-a comunicat aleşilor că sunt liberi până săptămâna care vine. Cupșa spune că a mai rămas la Parlament pentru că avea muncă de documentare. „Am aflat pe surse că va avea loc o şedinţă a unor comisii reunite şi că un proiect legislativ al UDMR va fi trecut prin Parlament. Am aflat despre ce e vorba, am trecut la analiza pe text normativ, ne-am convocat colegii care plecaseră la final de program. La ora 17:10 l-am sunat pe dl. preşedinte Ludovic Orban, informându-l despre starea de fapt. Decizia a fost imediată, textual ne-a spus „luptaţi, muriţi cu ei de gât, aşa ceva nu e admisibil”.

La ora 17:33 au fost convocaţi o parte dintre parlamentarii din comisii, fără a li se comunica ordinea de zi”, spune el, acuzând o premeditare a actelor Puterii.

„Ne-am mobilizat, am luat o poziţie publică. La 18:45, speriaţi, liderii Puterii şi ai UDMR au ieşit din sala unde fusese convocată şedinţa reunită a comisiilor pentru drepturile omului, administrativă şi juridică, şi au spus că se amână discutarea. Marţi am fost convocaţi din nou, la ora 10:00, fiind informaţi de data aceasta despre tema şedinţei. Am aşteptat peste o jumătate de oră până când Dragnea, liderii PSD şi ALDE, speriaţi de poziţiile exprimate, au decis că nici această nouă şedinţă nu va avea loc şi că luarea unei decizii se amână sine die”, relatează Cupşa.

Acesta susţine că proiectul legislativ pe care UDMR a încercat să-l impună Puterii nu e de mult timp şi nu urmează vreo cale normală: „Acest proiect a fost înregistrat cu mai puţin de trei săptămâni înainte, la 31 mai 2017. La 9 iunie a primit avizul Consiliului Legislativ şi, fără nicio justificare, s-a declarat procedura de urgenţă tocmai pentru ca înţelegerea mârşavă să poată fi parafată”.

Liberalul i-a absolvit de vreo culpă atât pe votantul sau pe membrul de rând al PSD, cât şi pe maghiari, „vecinii, colegii, uneori prietenii şi chiar rudele noastre”. Pune întreaga vină în cârca liderilor PSD şi UDMR, pe care-i califică a fi în afara oricărei urme de morală.

Matematica voturilor

Deputata Cherecheş apreciază că şedinţa parlamentară pe moţiune a oferit „o jalnică imagine a Guvernului. E trist să vezi un premier, un ministru, un secretar general – Guvernul României în toată plenitudinea lui”.

„Au fost 241 de voturi pentru moţiune, partea PSD a sălii a izbucnit în aplauze – a fost ceva grotesc, cum poţi să te bucuri că tocmai ţi-ai demis Guvernul? Culmea penibilului e acum, după ce aceşti miniştri au votat demiterea proprie, după ce au sărbătorit această mare victorie că au reuşit să se demită, s-au dus la Guvern şi au zis „ne retragem demisiile”. Asta e imposibil, demisiile sunt irevocabile”, susţine ea.

Aceasta zice că majoritatea PSD-ALDE s-a împuţinat destul de mult la momentul votului: „Ce am observat e că 222 de persoane au semnat moţiunea de cenzură, era nevoie de 233 ca să treacă, au obţinut 241 de voturi dar, de fapt, au trecut-o cu sprijinul minorităţilor. Ei au doar 228 de voturi în acest moment, cei 15 de la minorităţi au înclinat balanţa”.

Şcoala şi limba

Cupşa s-a lansat apoi în acuze: de 20 de ani, UDMR urmăreşte scopul de a segrega comunitatea maghiară de majoritatea română, prin înfiinţarea de şcoli maghiare la toate nivelurile de pregătire. A invocat Convenţia-Cadru pentru Minorităţile Naţionale, din care a citat „cunoaşterea limbii naţionale este considerată a fi un factor de coeziune şi de integrare socială”. Scopurile urmărite, când se stabilesc drepturi şi libertăţi pentru minorităţi, sunt asigurarea de şanse egale, de acces la educaţie la toate nivelurile şi trebuie astfel instituite încât să nu aducă atingere învăţării limbii oficiale ori predării în această limbă”.

„Am reuşit să impunem în România ca vecinul maghiar să se educe în exclusivitate în limba lui maternă, creându-le celor care îşi urmează educaţia astfel un veritabil handicap”, reclamă deputatul, omiţând, aparent, că decizia de a se instrui într-o anumită limbă aparţine indivizilor şi familiilor. În plus, organigrama şcolară este în pixul inspectoratelor şcolare şi al primăriilor.

„Cum se simte cel educat în limba maghiară şi urmează să susţină un interviu pe post într-o instituţie publică, sau chiar la o firmă oarecare?”, se întreabă Cupşa, invitând la empatie, dar omiţând, aparent, că în realitatea cotidiană orădeană handicapul a fost, de destule ori, al majoritarului.

Concluzia sa este că, necunoscând limba română, etnicii maghiari sunt refuzaţi la interviurile pentru joburi, de exemplu, fapt care iscă frustrarea şi „reacţiile adverse faţă de cei mulţi”. Iar pe aceşti indivizi frustraţi „îi aşteaptă UDMR la colţ de stradă, îi consolează şi le rezolvă nevoia pe care UDMR le-a creat-o”. Cupşa asociază acest mecanism unei strategii comerciale şi susţine că „de o generaţie, în România se promovează segregarea pe origine etnică”, pentru a se crea „astfel de handicapuri care le sunt foarte utile mai târziu celor din UDMR”.

„Este inacceptabil şantajul la care aproape au cedat liderii PSD”, e opinia sa. Confruntat cu faptul că, la rândul său, PNL a folosit de mai multe ori serviciile UDMR atunci când a avut nevoie de sprijin politic, Cupşa şi-a apărat partidul afirmând că acesta a oferit concesii incomparabil mai mici, faţă de pachetul discutat de PSD cu UDMR. Mai mult, Cupşa consideră că „PNL le poate reprezenta concetăţenilor maghiari interesele; interesele lor coincid întru totul cu intereselor noastre”.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor