In 2012, Bihorul are un buget mai mic

In 2012, Bihorul are un buget mai mic
Consiliul Judeţean a croit un buget sub cel de anul trecut, chiar dacă are un excedent venit din 2011.

În această perioadă, Executivul Consiliului Judeţean finalizează proiectul de buget al judeţului, pe anul 2012. Vicepreşedintele CJ, Dumitru Voloşeniuc, ne-a declarat că proiectul va fi supus aprobării consilierilor judeţeni în jurul datei de 15 februarie.

„E un buget mai mic decât cel de anul trecut”, ne-a informat Voloşeniuc. Bugetul prognozat pentru 2012 este de 257,2 milioane de lei noi, adică aproximativ 60 milioane de euro. Prin comparaţie, exerciţiul bugetar din 2011 a relevat venituri de 270.821.885 lei şi cheltuieli în sumă de 244.314.183 lei. Adică, un excedent de 26.507.702 lei, care va fi inclus în proiectul de buget pentru 2012. „Au fost unităţi care au solicitat mai mult şi n-au putut cheltui tot. Sau, au fost prinşi bani pe anumite proiecte, spre exemplu drumul Bulz – Bratca, dar nesemnându-se contractul, banii au rămas”, a explicat Voloşeniuc cum s-a ajuns la excedent. Şi sumele de la Consiliu destinate primăriilor, pentru echilibrarea bugetelor locale, sunt mai mici. Pentru 2012 se prevăd 4,7 milioane de lei, în 2011 erau alocate 5,6 milioane.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean explică scăderea bugetului judeţean din cauza scăderilor pe care le prognozează la impozitul pe venitul global. „Firmele nu mai platesc impozite, sunt foarte multe firme închise, deci şi locuri de muncă mai puţine. A scăzut cu 20% şi cota din TVA, cu 23 de miliarde mai puţin faţă de anul trecut. De asemenea, banii de întreţinere pentru drumurile judeţene au scăzut cu 36%”, a motivat Dumitru Voloşeniuc scăderea bugetului pentru acest an.

Informat că Oradea are un buget mai mare decât cel de anul trecut şi chiar mai consistent decât cel al Clujlui, Voloşeniuc a replicat, spunând că edilii oraşului au prevăzut în buget inclusiv banii pe proiectele cu finanţare internaţională. Ceea ce Consiliul Judeţean nu a făcut. „Oradea are buget mai mare pentru că ei au bugetat nişte bani virtuali. Şi noi am putea spune că avem banii pentru Aeroport, pentru deşeuri, patru-cinci proiecte transfrontaliere”, a spus Voloşeniuc.

De notat, totuşi, că Primăria Oradea are zeci de proiecte cu finanţare europeană, în timp ce Consiliul Judeţean are în implementare doar nouă.

Dumitru Voloşeniuc şi-a luat libertatea de a ne spună că bugetul ar putea fi suplimentat dacă Guvernul ar lua anumite măsuri, precum reducerea cotei TVA la alimentele de bază, pentru încurajarea consumului şi acordarea unor facilităţi pentru crearea de locuri de muncă.

În 2012, Consiliul Judeţean va finanţa clubul FC Bihor cu 1,55 milioane de lei noi.

CĂLIN CORPAŞ

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !