În bătaie de joc!? Sute de orădeni comunică Primăriei că nu au curent electric în case

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
13Comentarii
Orădenii, la inventarul reţelelor din locuinţe
Orădenii, la inventarul reţelelor din locuinţe - © FOTO: Ovi D. Pop
La finalul lunii trecute a expirat termenul de depunere a declaraţiilor referitoare la reţelele din locuinţă, pentru o eventuală creştere a impozitului.

În 30 septembrie a expirat termenul până la care orădenii cu proprietăţi în Oradea trebuiau să depună la Primărie o declaraţie din care să reiasă dacă au sau nu cele patru categorii de reţele care duc la creşterea impozitului pe casă: apă, canal, încălzire și electricitate.

„Acum le centralizăm, avem de prelucrat mii de scrisori. Sunt unii care au declarat că nu au curent electric în locuinţe, ori mie îmi vine foarte greu să cred asta. Sunt sute de astfel de declaraţii”, spune Sorin Iacob, director adjunct în Direcţia Economică. Conform acestuia, primul pas va fi verificarea celor care au declarat că nu au un anumit tip de reţea, în bazele de date ale furnizorilor de utilităţi.

„Vom cerem informaţii de la Electrica, nu cred că sunt fără curent în oraş, oricum nu sute de cazuri. Vom mai cere situaţia contractelor şi de la Compania de Apă şi de la Distrigaz şi vom face verificarea cu cele declarate. Unde sunt neconcordanţe, vom reveni cu o nouă adresă către proprietarul imobilului pentru a-l invita să îşi revizuiască declaraţia. Le vom atrage, din nou, atenţia, că omiterea adevărului constituie fals în acte publice şi că ne rezervăm dreptul de a face plângere penală acolo unde e cazul”, spune adjunctul.

În teren?

În cursul lunilor iunie-iulie din acest an, proprietarii clădirilor care figurau în registrele Primăriei că nu au cele patru categorii de reţele, au fost notificați în vederea completării unui chestionar pentru inventarierea instalațiilor aferente clădirilor.

„Potrivit Codului Fiscal, o clădire este considerată cu instalații dacă este dotată, cumulativ, cu cele 4 instalații: de apă, de canalizare, de energie electrică și de încălzire. Pe de altă parte, sunt considerate clădiri fără instalații și au impozitare diferită, clădirile cărora le lipsește una sau mai multe dintre instalaţiile menționate anterior”. transmite municipalitatea, printr-un comunicat de presă.

Primăria mai ameninţă că „după 30 septembrie 2019, Primăria Oradea va proceda la verificarea tuturor clădirilor fără instalații, pentru care nu a fost transmis chestionarul completat”. Adevărul e, însă, că o verificare în teren, casă cu casă, ar fi o muncă titanică pentru cei doi funcţionari care deservesc serviciul în cauză.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor