In Bihor sunt stocuri de oncologice

In Bihor sunt stocuri de oncologice
Bihorul pare să nu aibă probleme cu stocul de medicaţie injectabilă pentru oncologici.

Trecerea eliberării tratamentelor injectabile de la farmaciile cu circuit deschis de la farmaciile din afara spitalelor la farmaciile cu circuit închis de la spitalele în care se derulează programul naţional oncologic nu pare să afecteze bihorenii bolnavi de cancer.

Verificări

În urma verificărilor efectuate, ministrul Sănătăţii spune că în cele 11 spitale din ţară care aparţin de Minister şi în care se derulează Programul Naţional de Oncologie, sunt stocuri suficiente pentru tratamentul bolnavilor cu cancer din evidenţă, cel puţin până în 1 iunie 2011 fiindcă s-au făcut la timp licitaţii de achiziţie în acord – cadru sau au în derulare licitaţii în regim de urgenţă, atât pentru medicaţia standard, cât şi pentru unele molecule, care se eliberează cu aprobarea comisiilor constituite la nivel caselor de asigurări judeţene, sau a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Disfuncţionalităţi sunt, a transmis ministrul Cseke Attila, la tratamentele injectabile sau “în unele din cele 79 spitale aflate în administrarea autorităţilor locale care derulează programul, deoarece aici nu s-au organizat la timp licitaţii”.

Ministrul avertizează că spitalele fără stoc trebuie să facă achiziţii în regim de urgenţă pentru că altfel există riscul ca bolnavii din aceste unităţi să apeleze la cele cu stocuri şi vor apărea blocaje. Cseke face apel la primării să ia măsuri de sancţionare a managerilor care nu fac la timp achiziţii de oncologice injectabile şi să meargă chiar până la “încetarea contractului de management, pentru cei care nu şi-au făcut treaba”.

Fiindcă medicaţia pentru oncologici derulată prin program naţional de către Ministerul Sănătăţii se derulează la spitale prin casele de asigurări de sănătate, ministrul Cseke a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, să ia măsurile ce se impun pentru a tratamentele să ajungă în timp util la spitale, respectiv la bolnavi. Cseke şi-a motivat avertismentul declarând: “colaborarea caselor judeţene cu spitalele este una greoaie şi netransparentă, aşa cum au reclamat toţi managerii unităţilor sanitare”.

Oradea fără probleme de oncologice

În urma unor probleme semnalate de curând în ţară, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut de curând verificare stocurilor din toate spitalele la tratamentele injectabile, dar la Oradea nu sunt încă probleme. Managerul Spitalului Dr. Gavril Curteanu, dr. Ovidiu Pop, a relatat că în unitate nu sunt probleme la stocul injectabilelor necesare copiilor cu cancer.

La Spitalul Judeţean, stocurile acestui tip de medicaţie ajung până la sfârşitul lunii aprilie, dar, spune managerul Carmen Pantiş, deja s-au început procedurile de achiziţie în urgenţă a unei tranşe de oncologice injectabile, pentru a se evita posibile sincope.

O.Ş.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !