In casa lui Mos Nicolae din Beiusul de Apuseni

3Comentarii
Poetul a lăsat urme în locurile în care a trecut prin Bihor. Dar mai cu seamă a lăsat urme în sufletele oamenilor.

De fiecare dată când venea în Bihor, Adrian Păunescu poposea în casa unei distinse familii de intelectuali, cea a judecătorului Nicolae Moş. Cel care l-a atras ca un magnet pe poet a fost fiul judecătorului, Călin Moş. Se întâmpla în anii ’80, atunci când Călin Moş, azi un reputat medic, era cotat drept cel mai talentat pictor din România, din generaţia lui.

Cu prilejul primei vizite în casa familiei Moş, poetul a scris următoarele rânduri: „N-am să uit niciodată acea zi cu ninsoare de la Beiuş. În lume se petreceau lucruri importante, asupra cărora îmi puneam întrebări şi care îmi torturau conştiinţa. Am fost dus de Ion Vulturar în casa unor oameni din Beiuş, să văd pe fugă ceea ce un băiat construise în toată viaţa lui. Pe fugă am văzut, dar talentul lui era atât de mare încât şi dacă aş fi privit de afară, prin ziduri, tot aş fi înţeles că acest foarte tânăr pictor, Călin Moş, din Bihor, e o lumină care se colorează din sine însuşi. Vreau să vă spun că în privinţa artelor plastice situaţia mă obligă să fiu destul de zgârcit în laude, întrucât amândoi copiii mei, Ioana Păunescu şi Andrei Păunescum au ei înşişi vocaţie în această direcţie. Deci, n-aş avea nici un motiv să laud, ci din contră, să fiu zgârcit şi să mă port ca un părinte cu ai mei. N-aş avea nici un motiv şi totuşi am motivul că nu mă lasă conştiinţa să trec pe lângă o valoare uriaşă şi să n-o sesizez. Călin Moş pictează ca un clasic în pantaloni scurţi. De fapt, nici nu ştiu dacă băiatul poartă pantaloni scurţi, atât de serios şi de timid şi de profund e. Am impresia că lui şi pantalonii lungi i se par prea scurţi, însă, oricum, din Transilvania ne mai vine încă un semn de vitalitate şi de vocaţie. Şi nu de oriunde, ci dintr-un Bihor dăruit cu de toate. …Călin Moş este unul dintre cei mai talentaţi copii pe care i-am văzut în viaţa mea. Semnez cu bucurie, după ce am scris cu bucurie, aceste cuvinte de omagiu pentru cei care l-au născut, crescut şi educat, pentru el şi pentru nemuritoarea pânză freatică de spirit a Transilvaniei noastre scumpe. Călin Moş, dumneata eşti Călin moş, nu Călin copil. Dumneata eşti matur, dumneata eşti un pictor care, dacă mâine s-ar apuca de altceva, ar lăsa deja în urmă o lume mai frumoasă cu câteva tablouri. Drum bun în viaţă şi în glorie, Călin Moş al Beiuşului de Apuseni”.

V.B.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor