În curând începe stagiunea la Teatrul Szigligeti

De Camelia Busu
Se anunţă noi spectacole
Se anunţă noi spectacole - © FOTO: szigligeti.ro
Pentru stagiunea 2018/2019 se pregătesc cinci spectacole pe scena mare şi patru spectacole-studio.

În stagiunea 2018/2019, Teatrul Szigligeti sărbătoreşte 220 ani de la primul spectacol de teatru profesionist în limba maghiară din Oradea. În cadrul unei serii de evenimente de trei zile, vor avea loc două spectacole în aer liber, respectiv acordarea titlurilor de membru onorific al trupei Szigligeti.

Prima premieră a stagiunii va avea loc de Ziua Dramei Maghiare, în 21 august, de la ora 20, în cadrul Festivalului din Teatrul de Vară al Cetăţii Oradea, eveniment la care Teatrul Szigligeti participă pentru prima oară. Pe scena din Cetate se va putea viziona o producţie muzicală, cu improvizaţii, intitulată „Ştrengarii”. La spectacolul regizat de Tóth Tünde participă, pe lângă actorii Teatrului Szigligeti, aproape 40 de copii.

Evenimentele aniversare continuă în 25 august cu lansarea cărţii istoricului de teatru Nagy Béla, de la ora 16, în foaierul teatrului, urmată de dezvelirea monumentului memorial al regretatului actor Ács Tibor, în Cimitirul Rulikowski. Evenimentul de închidere a jubileului va avea loc în 26 august, începând cu ora 16:30, când, în cadrul unei festivităţi, se vor acorda titlurile de membru onorific al Trupei Szigligeti. De la ora 18:30, la faţada dinspre str. Independenţei a Palatului Vulturul Negru va avea loc o depunere de coroane. În aceeaşi zi, de la ora 20, va fi jucat spectacolul „Beznă de mină” de Székely Csaba. A doua parte a trilogiei minelor ridică probleme cât se poate de actuale precum corupţia, dar şi relaţiile româno-maghiare.

Premierele stagiunii

Pentru stagiunea 2018/2019, Trupa Szigligeti pregăteşte cinci spectacole pe scenă mare, dar şi patru spectacole-studio. În repertoriu se regăsesc atât opere clasice, cât şi contemporane din literatura maghiară şi universală.

Seria spectacolelor pe scenă mare va fi deschisă de comedia „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, în regia studentului în an terminal al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică de la Budapesta, Tarnóczi Jakab. Regizorul, în ciuda vârstei fragede, are colaborări cu Opera Naţională Maghiară, iar în această stagiune, va regiza şi la Teatrul Katona de la Budapesta.

În octombrie, urmează premiera adaptării scenice a romanului „Oliver Twist” de Charles Dickens, intitulat „Oliver!”. Musicalul cu muzică live este regizat de Tóth Tünde, cu participarea artiştilor de la Trupa Szigligeti, dar şi numeroşi actori copii.

Seara de Revelion va fi sărbătorită cu comedia clasică „Naftalină” de Heltai Jenő. Spectacolul va fi regizat de Novák Eszter,directorul artistic al Trupei Szigligeti.

Spectacolul „Occident Express” al dramaturgul român de renume mondial Matei Vişniec va fi prezentat în martie 2019 de Trupa Szigligeti. Premiera absolută în limba maghiară a spectacolului va fi regizat de Zakariás Zalán, care, în trecut, a mai colaborat cu trupa Szigligeti la producţii precum „Bărbierul din Sevilla” sau „Şase personaje în căutarea unui autor”.
Pregătirile pentru premiera absolută a spectacolului muzical „Y” sunt deja în desfăşurare. De această dată, regizorul Balogh Attila şi tinerii creatori vor analiza problemele lumii virtuale şi ale realităţii, într-o manieră dinamică şi experimentală, specifică lor. Acest spectacol este una dintre cele mai mari provocări din această stagiune, deoarece nu este obişnuit ca un teatru profesionist să se angajeze la scrierea şi prezentarea unui musical maghiar original.

Seria spectacolelor-studio continuă cu „Beznă de mină”, după care urmează „Platonov” de Cehov (regia: Botos Bálint), respectiv premiera spectacolului de Marie Jones, „Pietre în buzunare”. În acesta din urmă, regizat de Balogh Attila, doi actori îndrăgiţi au Trupei Szigligeti, Kovács Levente Jr. şi Kardos M. Róbert vor avea posibilitatea de a juca multiple roluri. Hargitai Iván, regizorul principal al Teatrului Vörösmarty de la Székesfehérvár pune în scenă adaptarea romanului „Povestea nevestei mele” de Füst Milán, iar Harsányi-Sulyom László regizează un spectacol în memoria lui Ady Endre, la 100 de ani de la moartea marelui poet maghiar.

Hai la dans!

Ansamblul Nagyvárad pregăteşte 4 premiere pentru stagiunea care urmează. În cursul lunii septembrie, solista Szerefi Ilona îşi prezintă spectacolul individual „Grădina de aur”, la baza căreia stau cântecele populare, incantaţiile, rimele şi poveştile despre simbolul grădinii-Paradis din folclorul maghiar.

Sántha Gergő, solistul dansator al Ansamblului Naţional Maghiar, originar din Oradea, regizează spectacolul folcloric „Marea popoarelor”. La spectacolul ce va include elemente din folclorul diferitelor popoare care trăiesc împreună în această zonă, dansatorii ansamblului vor colabora cu artişti consacraţi.

Adaptarea de teatru-dans al „Evangheliei după Marcu” de Jorge Luis Borges va fi pusă în scenă de regizorul-coregraf Györfi Csaba, cu titlul „Necunoscutul”, în prima jumătate a stagiunii care începe. Spectacolul care va avea loc în sala Studioului Szigligeti analizează relaţia maestru-discipol folosind tehnici de dans contemporan.

„Bardo”, în regia lui Fodor Zoltán, face parte din programul de dans contemporan al Ansamblului Nagyvárad.

Pentru cei mici

În 8 septembrie, Trupa Lilliput prezintă spectacolul muzical „Dincolo de Muntele Mânjit” de Varró Dániel şi Presser Gábor, la care, pe lângă artiştii trupei, participă peste zece copii. În cursul lunii august, Trupa Lilliput a organizat tabere de creaţie atât în Oradea, cât şi în Esztergom, Ungaria, urmând să-şi deschidă stagiunea cu spectacolul mai sus amintit.

Următoarea premieră la care sunt aşteptaţi cei mai mici spectatori va fi regizat de actorul Trupei Szigligeti, Hajdu Géza. „Regele de sub tron” vorbeşte despre puterea prieteniei şi a iubirii necondiţionate.

În continuare, cei mici vor putea urmări o poveste imaginară din copilăria Regelui Matei Corvin (Mateiaş Corvin, scris şi regizat de Dió Zoltán), iar ultima premieră a stagiunii va fi „Vrăjitorul din Oz”. Clasica poveste de Frank L. Baum va fi pusă în scenă de Lélek Sándor Tibor.

Colaborări şi alte evenimente

Teatrul Szigligeti continuă seria evenimentelor care marchează 100 de ani de la naşterea marelui dramaturg maghiar, orădeanul Hubay Miklós. În septembrie, se va inaugura o placă memorială în cinstea acestuia.

Între 22 – 28 octombrie, va avea loc festivalul de dans şi multiart Infinite Dance Festival, la care sunt invitaţi, printre altele, Baletul Contemporan de la Szeged, dar şi alţi participanţi la Programul „Imre Zoltán” al Fondului Cultural Naţional din Ungaria. A şaptea ediţie a Festivalului Poimâine (HolnapUtán) va fi organizată în luna mai, spre deosebire de anul trecut, iar pe de altă parte, Oradea va găzdui Festivalul Uniunii Maghiare de Teatru (MASZIN) în primăvara anului 2019.

Bilete şi abonamente

În stagiunea trecută, faţă de stagiunea 2016/2017 numarul spectatorilor a crescut de la 54810 la 60824, la fel şi numărul biletelor vândute, de la 4781 la 5104, iar veniturile proprii din vânzări de bilete au crescut de la 90.2923 la 1.095.000.

În stagiunea 2018/2019, cei interesaţi vor putea alege din 16 abonamente orădene şi trei abonamente regionale. Pe lângă abonamentele tradiţionale, avem în acest an 7 abonamente libere, dintre care unul adresat în mod special dascălilor, iar altul incluzând doar spectacole muzicale. Ca element de noutate, începând cu această stagiune, vor fi două tipuri de abonament de dans: abonamentul „Contemporan” va fi valabil la cele trei spectacole de dans contemporan ale Ansamblului Nagyvárad („Necunoscutul”, „Bardo” şi „Carmen” – spectacol invitat al Teatrului de Dans Bartók), iar abonamentul „Nagyvárad” va putea fi folosit pentru cele trei spectacole de folclor ale trupei („Marea popoarelor”, „Grădina de aur” şi „Coliziuni”).
Mai multe informaţii privind cele trei abonamente regionale (Arany János – Salonta şi Carei, Harag György: Marghita) vor fi disponibile curând.

Despre oferta de abonamente a stagiunii 2018/2019, dar şi despre spectacole puteţi afla mai multe pe pagina oficială a Teatrului Szigligeti (www.szigligeti.ro), pe paginile de Facebook, dar şi din caietul-program al acestei stagiuni, disponibil deja la agenţia de bilete, respectiv la instituțiile partenere. Vânzarea abonamentelor are loc în perioada 10 august – 19 octombrie 2018. Reînnoirea abonamentelor din stagiunea trecută este posibilă până la data de 30 august.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !