„In dubio contra Fiscum”

De Dan Birta
1Comentariu
Ioan Mintaş
Ioan Mintaş
IMM-urile au propus o serie de măsuri în domeniile de competenţă a Fiscului pentru anul 2015.


IMM-urile nu mai vor să fie sancţionate pentru imperfecţiunile legii. Instituţiile de control să meargă mai mult pe prevenţie şi avertizare, iar controalele şi practicile excesive să fie eliminate. Acestea sunt câteva dintre măsurile propuse de IMM în domeniile de competenţa ANAF în 2015, potrivit lui Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Măsuri propuse

„Am făcut mai multe propuneri de măsuri de creştere a accesului IMM-urilor la informaţii, măsuri administrative şi legislative”, ne-a informat Ioan Mintaş. Măsurile propuse se referă la sistematizarea reglementărilor şi obligaţiilor fiscale pe categorii de contribuabili şi publicarea Codului fiscal, a Codului de procedură fiscală şi a celorlalte acte normative cu caracter fiscal în formă actualizată şi consolidată, cu toate modificările şi completările ulterioare pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru a fi accesibile IMM-urilor. „Am mai solicitat publicarea datei înregistrării unei societăţi în Registrul contribuabililor inactivi, disponibil pe site-ul ANAF, pentru a se putea verifica situaţia de fapt a acelei societăţi de la o anumită dată, dar şi asigurarea accesului gratuit pentru IMM-uri la informaţii din Registrul comerţului. Asta pentru a putea verifica eficient situaţia furnizorilor sau prestatorilor cu care sunt încheiate contracte sau sunt în derulare comenzi. Mai dorim realizarea inventarului complet al taxelor fiscale şi nefiscale, al avizelor, autorizaţiilor şi licenţelor necesare desfăşurării activităţii comerciale”, a declarat Ioan Mintaş.

Ca măsuri administrative, CNIPMMR propune exercitarea cu prioritate a funcţiei preventive a controlului cu informarea corespunzătoare şi stabilirea de avertismente prealabile sancţiunilor pentru IMM-uri şi eliminarea controalelor abuzive şi a practicilor exagerate, cu combaterea marii evaziuni fiscale.

Ca măsuri legislative, patronatele propun îmbunătăţirea reglementărilor privind controalele, pentru exercitarea cu prioritate a funcţiei preventive a controlului, cu informarea corespunzătoare şi stabilirea de avertismente prealabile sancţiunilor pecuniare în cazul IMM-urilor. „Propunem reglementarea principiului «In dubio contra Fiscum», cu aplicarea interpretării cele mai profitabile contribuabilului, pentru ca acesta să nu fie sancţionat pentru imperfecţiunile legii”, conchide primvicepreşedintele CNIPMMR.
Perioadele supuse verificării şi termenele de prescripţie trebuie să fie clar definite: trei ani pentru IMM-uri şi cinci ani pentru contribuabilii mari. Controalele în condiţii normale să nu fie la perioade mai scurte de trei ani. Penalităţile de nedeclarare corectă trebuie eliminate şi cuantumul amenzilor redus. Acestea sunt alte măsuri propuse de IMM-uri.

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor