În finala ACSL de la Orlando

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Elevii calificaţi în etapa finală, alături de profesorii care i-au pregătit
Elevii calificaţi în etapa finală, alături de profesorii care i-au pregătit
Cinci elevi gojdişti au ajuns în etapa finală a American Computer Science League.


O echipă alcătuită din cinci elevi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, însoţită de prof. Adrian Niţă, vor pleca în luna mai în Orlando (SUA). Orădenii au ajuns în etapa finală a concursului mondial American Computer Science League (ACSL). Concursul de programare pe calculator a ajuns în acest an la a XXXVII-a ediţie. Competiţia se adresează elevilor de liceu şi este pe lista activităţilor aprobate de Asociaţia Naţională Americană a Directorilor de Şcoli (NASSP – Național Association of secondary School Principals), fiind totodată membru instituţional al Asociaţiei Americane a Profesorilor de Informatică (Computer Science Teachers Association). La această ediţie s-au înscris peste 200 de echipe din SUA, Canada, Europa, Africa şi Asia. Din dorinţa de a asigura o pregătire cât mai bună elevilor, profesorii Maria şi Adrian Niţă au înscris echipa Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” la acest concurs.

Metode noi

„La Informatică am avut întotdeauna rezultate bune şi am dorit să le arătăm elevilor şi alte modele de pregătire. Am descoperit competiţia pe internet. De-a lungul anilor copiii noştri au fost înscrişi şi pe diverse site-uri de pregătire, dar am dorit să vedem şi cum s-ar descurca într-o competiţie. Totul a început ca o joacă, adică un fel de «Haideţi să vedem ce am face». Programa concursului este diferită decât cea de la clasă. Întins pe parcursul a patru luni, concursul a avut patru etape mari. Fiecare etapă, pe baza unor elemente de teorie (algebre booleene, circuite, limbajul LISP), a constat în două probe: o verificare a teoriei parcurse sub forma unei lucrări scrise cu probleme aplicative din teorie şi un proiect pe calculator rezolvat în limbajul C++. Elevii noştri, înscrişi la secţiunea seniori a competiţiei, s-au întâlnit cu un altfel de limbaj decât cel cu care erau familiarizaţi la clasă”, a declarat prof. Maria Niţă.

Cu toate că nu a fost o competiţie uşoară, gojdiştii au realizat al doilea punctaj din competiţie şi s-au calificat în etapa finală care se va desfăşura în Orlando (SUA). Soluţiile liceenilor orădeni i-au încântat pe organizatori care le-au cerut permisiunea de a le publica.
„Este un concurs mondial de prestigiu, organizat de 37 de ani, iar rezultatele nu pot fi decât o încântare pentru noi toţi. Ne dorim să luăm şi premiu şi în Orlando”, a spus Raul Kele.

„Când ne-am înscris în competiţie speram să ne calificăm la finala din America. Problemele au fost grele şi ne-am întâlnit cu elemente diferite de cele cu care eram noi obişnuiţi. E o plăcere să rezolvi probleme de programare, dar mai mult mi-a plăcut ideea de a ajunge pentru prima oară pe continentul american printr-un concurs, nu în excursie”, a adăugat şi Şerban Cicortaş.

Elevii finalişti:

Alexandru Ardelean (XI-A, pregătit de prof. Maria Niţă şi Adrian Niţă
Şerban Cicortaş (XI E – pregătit de prof. Corina Luncan
Mihai Franţiu (XI – A, pregătit de Maria şi Adrian Niţă)
Rareş Iova (XI-A, pregătit de Maria şi Adrian Niţă)
Raul Kele (XI-A, pregătit de Maria şi Adrian Niţă)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !