In Romania vin tot mai multi straini

Reactualizat la:
In Romania vin tot mai multi straini
“Faptul ca Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene va conduce, in viitor, la o crestere a numarului cetatenilor straini pe teritoriul national.”

“Autoritatile statului cu atributii in domeniu trebuie sa dezvolte un sistem performant de gestionare a fenomenului, in beneficiul tarii si alpropriilor cetateni”.

Aceasta este una dintre concluziile studiului cu titlul “Imigratia si azilul in Romania – anul 2006”, realizat de Grupul interministerial de coordonare a implementarii Strategiei Nationale privind Migratia si publicat astazi pe site-ul oficial al Ministerului Internelor si Reformei Administrative la adresa www.mira.gov.ro.

Documentarul contine analize ale imigratiei in plan international si national (la nivelul anului 2006), precum si directii de actiune pentru anul 2007, fenomenul fiind privit ca un proces ce trebuie gestionat in
mod eficient si nu ca o problema care trebuie rezolvata.

Pe scurt, printre concluziile desprinse de catre specialisti referitoare la impactul imigratiei asupra Romaniei in anul 2006 se „remarca” urmatoarele :
-in anul 2006, s-a mentinut interesul ridicat al cetatenilor straini pentru venirea in Romania in scop de vizita (locul I), afaceri (locul II) si turism (locul III), in ansamblu, inregistrandu-se cresteri importante in ceea ce priveste numarul cererilor de viza de scurtasedere (in special, din partea cetatenilor straini proveniti din tari cu tendinta de migrare) si de lunga sedere in tara noastra.


-principalele tari furnizoare de migranti care raman pe teritoriul Romaniei pentru diferite scopuri sunt, in continuare, Moldova, Turcia si China, ultimele doua state fiind si in topul tarilor ai caror cetateni desfasoara activitati comerciale in tara noastra.

Se constata, de asemenea, o crestere substantiala a cetatenilor straini casatoriti cu romani, care, din acest motiv, si-au stabilit resedinta temporara in Romania, 17% din total (acest indicator va trebui urmarit in viitor, deoarece exista posibilitatea ca, odata cu aderarea Romaniei la U.E., sa devina una dintre metodele prin care cetatenii proveniti din state cu potential migrator acced in

spatiul Uniunii Europene; ex. 42,3% din cetatenii sirieni sunt casatoriti cu cetateni romani, 28,9% -Liban, 23,9% – Turcia, 20,5% – Ucraina, 18,1% – Moldova).

Numarul cetatenilor straini care au solicitat viza de lunga sedere in scopul angajarii a crescut semnificativ anul trecut (+27%) la fel ca si cel al strainilor carora li s-a acordat drept de sedere temporara in acelasi scop (+57%), fapt ce demonstreaza ca transformarea tarii noastre din stat de tranzit in stat de destinatie pentru migranti este ireversibila.

-in ansamblu, numarul strainilor aflati, in prezent, pe teritoriul tarii noastre reprezinta doar 0,2% din totalul populatiei Romaniei, o cifra rezonabila in comparatie cu alte state UE si similara anului precedent (2005). Raportat la numarul populatiei active din Romania (aprox.

9,7 milioane), numarul strainilor angajati in munca reprezinta doar 0,58%, fapt ce nu are efecte negative, in prezent, asupra pietii fortei de munca din tara noastra.

Cu toate acestea, statutul de stat membru UE, liberalizarea accesului muncitorilor romani in Uniunea Europeana, precum si adancirea treptata a deficitului de forta de munca din tara noastra conduc la estimari de aproximativ 200.000 – 300.000 de straini, care vor intra pe piata muncii din Romania pana in anii 2013-2015.
In acest context, Romania, prin institutiile cu competente in domeniu, va trebui sa se implice intens pentru o gestionare eficienta a imigratiei, in acord cu politiciile UE pe aceasta linie si in ideea asigurarii accesului nelimitat si prioritar al cetatenilor romani pe piata nationala a fortei de munca si mentinerea ordinii publice si sigurantei nationale.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase