Inaltpreasfintitul Mitropolit Nicolae al Banatului isi aniverseaza ziua de nastere

De M.S.
Reactualizat la:
Inaltpreasfintitul Mitropolit Nicolae al Banatului isi aniverseaza ziua de nastere
 Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae al Banatului împlineşte luni venerabila vârstă de 88 de ani. Cu acest fericit prilej, colaboratorii de la Centrul eparhial, protopopii, clericii şi monahii din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei îi urează Înaltpreasfinţitului Mitropolit Nicolae al Banatului un sincer „La mulţi ani!”.

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae al Banatului s-a născut la 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie de preoțească. În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar în judeţul Caraş-Severin. În 1946 a fost declarat licenţiat în Teologie. După absolvirea facultăţii, s-a înscris la doctorat, iar la 30 iunie 1949 şi-a susţinut teza cu titlul: “Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”. A fost numit profesor suplinitor la Academia teologică din Caransebeş (1 aprilie 1947 – 1 septembrie 1948). După desfiinţarea istoricei episcopii, a venit la Timişoara, unde din anul 1949 şi până în anul 1956 a ocupat mai multe funcţii la Centrul eparhial. Din 1956 şi-a reluat activitatea în învăţământul teologic, ca profesor la Caransebeş şi Sibiu. În anul 1960 a fost hirotonit preot.. La 15 decembrie în acelaşi an, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcţia de episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. S-a călugărit la mănăstirea Cernica din apropierea Bucureştilor, la 12 ianuarie 1961, păstrând numele de Nicolae. A fost hirotonit arhiereu în biserica “Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina. Instalarea în funcţia de episcop al Aradului s-a făcut în acelaşi an în data 22 ianuarie, în catedrala episcopală veche din Arad. La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române l-a ales în scaunul vacant de arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi mitropolit al Banatului. Instalarea s-a făcut la 4 martie 1962, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, de către patriarhul Justinian Marina şi alţi membri ai Sfântului Sinod.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !