Inca 50 de vieti salvate de neurologii din vestul tarii

De Delia S. Barbu
Reactualizat la:
Inca 50 de vieti salvate de neurologii din vestul tarii
Inca 50 de vieti salvate de neurologii din vestul tarii
Ora de aur a început la Timişoara pentru pacienţii neurologici. Dintre cei aproximativ 900 de pacienţi care ajung în comă de cauze neurologice pe secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara, cel puţin încă 50 vor fi salvaţi ca urmare a pregătirii personalului medical şi a dezvoltării resurselor în cadrul proiectului intitular Ora de aur.

„Am pierdut foarte mulţi pacienţi pentru o boală care este tratabilă dacă eşti pregătit să îi pui diagnosticul şi îl pui rapid”, a mărturisit dr. Cristina Brînzeu, manager proiectului Ora de aur. Această situaţie se poate în curând schimba prin proiectul derulat de peste un an la Timişoara, proiect care vizează organizarea unui centru regional în vestul ţării pentru pacientul neurocritic şi funcţionarea unui Centru de telemedicină.

„Era nevoie de un astfel de centru şi de această pregătire pentru că frecvenţa bolilor neuro este în creştere. Bolile neurologice sunt boli grave, ce pot duce la pierderea vieţii, sau a integrităţii corporale. De intervenţia promtă, în primele minute sau ore de la debutul bolii – în ora de aur – sau chiar înainte de debutul ei, depinde salvarea unui creier. Iar un creier poate fi salvat prin ceea ce ştim să facem”, a argumentat dr. Cristina Brînzeu, manager de proiect.

Conform specialiştilor, atacurile vasculare cerebrale sunt a doua cauză de mortalitate pe glob şi în România. „La un sfert din cei ce decedează la terapie intensivă în zona de vest, moartea este de cauză cerebrală. Alţi pacienţi rămân cu dizabilităţi, probleme de reintegrare în familie sau la servici. De aici vine necesitatea organizării acestui centru”, a adăugat dr. Cristina Brînzeu. Zeci de medici şi asistenţi medicali din 9 spitale din ţară (Arad, Reşiţa, Deva, Timişoara, Hunedoara, Petroşani, Lugoj şi Caransebeş) au fost pregătiţi să aibă în grijă imediată, să le acorde mai multe şanse la viaţă celor care suferă boli neurologice.

„Acest proiect a presupus şi cursuri în care medici şi asistente medicale din nouă spitale au fost instruiţi astfel încât să ştim ce ne uneşte, care este limbajul nostru comun în a rezolva astfel de cazuri. Apoi am adaptat protocoalele la nevoile şi la posibilităţi noastre în vestul ţării”, a spus dr. Cristina Brînzeu, manager de proiect. Conform medicilor, pe secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara ajung lunar aproximativ 150 de pacienţi, dintre care aproape 75 sunt cazuri neurologice grave, la care mortalitatea ajunge la 60 la sută.

„Eu sper ca în primul an după proiect să scădem cu cel puţin 10 la sută mortalitatea la aceste cazuri”, a completat dr. Cristina Brînzeu. Proiectul „Ora de aur” vizează educaţia medicală continuă a aproximativ 1.000 de medici şi asistenţi medicali din Regiunea de Vest, a demarat în luna ianuarie 2011 şi are o perioadă de implementare de 22 de luni. Valoarea sa totală este de aproximativ 1,85 milioane de lei, din care 1,68 milioane reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European. Prin acest proiect se urmăreşte crearea unui nucleu de legătură cu diverşi specialişti interesaţi de îngrijirea pacientului neurologic şi neurochirugical critic.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !