Încă trei paşi pentru acreditarea Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural

De Camelia Busu
Încă trei paşi pentru acreditarea Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural
Până în septembrie, dosarul pentru obținerea acreditării va fi depus la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.

Mai sunt câţiva paşi până ca dosarul pentru obținerea acreditării Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural să ajungă la Ministerul Culturii. Istoria acestuia a început pe 26 februarie 2018, când Consiliul Local al municipiului Oradea a aprobat, în şedinţă, un proiect de hotărâre privind înfiinţarea instituţiei publice muzeale cu personalitate juridică „Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural”, care urma să funcţioneze în subordinea Consiliului Local al municipiului Oradea.

Înfiinţarea acestei instituţii publice muzeale a primit în data de 30 ianuarie 2018 avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, la solicitarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, ca urmare a depunerii documentaţiei aferente de către Municipiul Oradea.

Patrimoniul „Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural” urma să cuprindă clădirile aferente Cetăţii Oradea, Casa Darvas – La Roche (Str. Iosif Vulcan, nr. 11), clădirea fostului sediu al Lojii Masonice (Str. Armatei Române, nr. 4) şi spaţiul Sinagogii Ortodoxe (Str. Primăriei, nr. 25).

După perioada de aviz prealabil, respectiv după un an, se poate depune dosarul pentru obținerea acreditării, conform Ordinului nr. 2057 din 2007 pentru aprobarea Criteriilor și normelor de acreditare a muzeelor și a colecțiilor publice.

Vizită în teren

La sfârşitul lunii iunie, Adriana Ruge, inspector al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, a anunţat-o pe Angela Lupşea, directorul Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, că va efectua o vizită în teren, vizită care a avut loc în iulie, după festivalul medieval.

„Mai sunt câteva lucruri de îmbunătăţit, mai trebuie rezolvată problema depozitelor. Am înţeles că într-o lună se va depune documentaţia de acreditare, care este destul de stufoasă. Este foarte important că se face, că există interes şi se ia în serios problema acreditării”, spune Adriana Ruge.

Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural are în obiectul de activitate şi depozitarea, conservarea şi restaurarea patrimoniului deţinut, în condiţii conforme standardelor europene generale, precum şi normelor elaborate de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

„Ni s-a sugerat să identificăm mai multe spaţii de depozitare”, confirmă Angela Lupşea.

„Urmează să depunem documentaţia în Consiliul Local până la sfârşitul lunii, cu modificările pentru spaţiile de depozitare. Am la dispoziţie şase luni de la data primirii notei de control de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, pentru a depune dosarul. În septembrie, îl voi depune”, spune Angela Lupşea.

Două din patru

Va intra în procedura de acreditare doar Muzeul Oraşului Oradea din Cetate ca și sediu, respectiv Muzeul Istoriei Evreilor. În dosarul de obţinere a acreditării s-au propus patru locaţii, inclusiv Casa Darvas – La Roche şi clădirea fostului sediu al Lojii Masonice. Dar pentru că acestea două sunt în şantier, nu pot intra în discuţie pentru acreditare, mai ales că la dosar trebuie depus un program, un desfăşurător al evenimentelor pe ultimul an şi nu este cazul, acolo fiind de ceva vreme şantier.

Adriana Ruge a precizat că cele două se pot ulterior acredita ca secţii sau ca filiale, dar după ce se termină cu şantierul, după ce se stabilizează microclimatul interior, pentru că după restaurare sunt necesare cam 3-6 luni pentru a se usca pereţii complet.

După depunerea dosarului pentru obținerea acreditării, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor îl va trimite mai departe la Ministerul Culturii. În final, acreditarea o va acorda Ministerul Culturii, în baza analizării documentaţiei de către Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !