Inca trei zile pentru a alege sistemul de impunere

De Dan Birta
Ioan Mihaiu
Ioan Mihaiu
Contribuabilii pot alege, până la 31 ianuarie, între impunerea în sistem real sau la norme de venit.

Data de 31 ianuarie 2013 este termenul limită până la care contribuabilii persoane fizice care desfăşoară o activitate econmică pot opta între impunerea în sistem real sal la norme de venit. „Opţiunea pentru determinarea venitului net în sistem real se exercită prin completarea şi depunerea declaraţiei de venit estimat la organul fiscal competent până la 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate şi în anul precedent, respectiv în termen de 15 zile de la începerea activităţii, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal”, informează Ioan Mihaiu, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor. Aceasta opţiune este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi.

Opţiunea se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă, dacă contribuabilul nu solicită determinarea venitului net anual pe bază de norme de venit prin completarea şi depunerea declaraţiei de venit estimat la organul fiscal competent până la 31 ianuarie inclusiv.

Coeficienţi de corecţie

Normele de venit stabilite pentru anul 2013 se diminuează cu 60% pentru contribuabilii care au şi calitate de salariat în baza unui contract de munca, de 8 ore pe zi, pe perioada pentru care dovedesc cu acte acestă situaţie şi cu 25 % pentru contribuabilii care depăşesc vârsta de 55 ani femeile şi 60 ani barbatii.

Coeficienţii de corecţie pentru contribuabilii persoane fizice care justifică cu acte doveditoare situaţiile de mai sus se acordă de unităţile fiscale teritoriale conform Normelor metodologice de aplicare a art. 49 din Legea nr. 571/2003- privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !