Încântare, elan şi fantezie la Filarmonică

Încântare, elan şi fantezie la Filarmonică
Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat din Oradea a pregătit un program deosebit pentru concertul de joi seară. În prima parte, iubitorii muzicii simfonice vor putea asculta „Fantezia Carmen” – pentru flaut şi orchestră de G. Bizet – Fr. Borne.


Compozitorul François Borne a fost prim flautist la Grand Theatre of Bordeaux. În 1900 compune lucrarea „Fantaisie brillante sur Carmen” pentru flaut şi pian, care se bazează pe teme celebre din opera Carmen de George Bizet.

Programul va continua cu „Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor” de Max Bruch. Lucrarea a fost terminată în anul 1866 şi interpretată în primă audiţie de Otto von Königslow în 24 aprilie 1866, sub bagheta lui Bruch. Compozitorul a revizuit Concertul cu ajutorul violonistului Joseph Joachim, care ulterior a prezentat această variantă la Bremen în 5 ianuarie 1868 alături de dirijorul Karl Martin Rheinthaler.
Cea de-a doua parte a concertului cuprinde Simfonia I “Primăvara” în Si bemol major, op. 38 de Robert Schumann.

Prima simfonie prezintă o etapă intermediară între creaţia miniaturală, dominată de lirism şi cea a lucrărilor simfonice ample. Această simfonie a Primăverii este mai mult o zugrăvire a încântării şi a elanului, provocate de primăvară în sufletul omului, şi nu o imagine a vreunui conflict dramatic.

Invitaţi

Dirijorul invitat este Josef Suilen. Absolvent al Conservatorului din Amsterdam, Suilen s-a perfecţionat la Londra, unde a avut prilejul să acumuleze o bogată experienţă profesională la Royal Opera House – Covent Garden, ca asistent al dirijorilor Carlos Kleiber şi Bernard Haitink. În prezent, deţine statutul de dirijor al Orchestrei de Cameră din Brabant şi al Orchestrei Simfonice a Universităţii din Nijmegen, iar între anii 2008 – 2012 a fost dirijorul principal al Orchestrei Armatei Regale Olandeze (Royal Netherlands Army Band). De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri prestigioase, precum: Radio Filharmonisch Orkest, Limburgs Symfonie Orkest, Brabant Symphonic Orchestra, Het Gelders Orkest – Olanda, Bochumer Symphoniker – Germania, Moravian Philharmonic Orchestra – Cehia, Operele de Stat din Ucraina şi Bulgaria.
Soliștii invitați ai serii sunt flautistul Marian Ioan Olaru și violonista Cristina Anghelescu.

Fantezia Carmen de Bizet-Borne va fi interpretată de Marian Ioan Olaru, solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio. Interesat de muzică de cameră are mai multe apariții în diferite formații camerale. Dintre ele se distinge trio-ul format împreună cu violonista Cristina Anghelescu și pianistul Mihai Ungureanu.

Partea solistică a concertului de Bruch va fi interpretată de Cristina Anghelescu, solistă a Societăţii Naţionale de Radiodifuziune din Bucureşti, artistă cu o deosebit de bogată experienţă, bucurându-se de o binemeritată apreciere atât în ţară, cât şi peste hotare (în Europa şi în SUA), făcând parte din elita violoniştilor români.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !