Incendierea resturilor vegetale, doar cu aprobări

De Simona Drimbău
1Comentariu
Incendierea resturilor vegetale, doar cu aprobări
Miriştile, stuful, stufărişul sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu respectiv a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi fără informarea prealabilă a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă -Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crișana”.


Mai mult, arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

„Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu completările şi modificările ulterioare protecţia mediului constituie o obligaţie a tuturor persoanelor fizice şi juridice, în care scop nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”, punctează Sanda Mercea, directorul APM Bihor.
Astfel, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală: arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice.

Arderea miriştilor nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor agricole de resturile vegetale.

Arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii terenurilor supuse unor astfel de practici, ducând la distrugerea habitatelor, dispariţia unor specii de plante şi animale şi reducerea biodiversităţii din zonele afectate, instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive, distrugerea cuiburilor și a ouălor unor păsări precum şi diminuarea populaţiilor speciilor de plante şi animale.

Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se degajă dioxid de carbon şi protoxid de azot, gaze cu efet de seră care duc la modificările climatice tot mai evidente pe plan mondial.

Arderile necontrolate pot genera pagube materiale însemnate prin incendierea locuinţelor, anexelor, fondului forestier precum şi victime umane.

Documente

Pentru solicitarea acceptului de ardere a miriştilor sau vegetaţiei uscate se vor depune la sediul APM Bihor următoarele documente:

avizul Direcţiei Fitosanitare Bihor care să specifice clar că se impune incendierea sau arderea, adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, adresă de notificare către GNM – Comisariatul Judeţean Bihor şi adresă de notificare către primăria pe raza căreia se află terenul.

Specialiştii atarg atenţia asupra faptului că există măsuri de prevenire şi combatere a răspândirii unor boli şi dăunători specifici la plante, fără ase recurge la incendirea miriştilor şi a resturilor vegetale. Respectarea tehnologiei de cultură, rotaţia culturilor, măsuri de igienă culturală, efectuarea tratamentelor fitosanitare la avertizare şi distrugerea resturilor vegetale prin mijloace mecanice sunt cîteva dintre acestea.

Nerespectarea legislației în vigoare, se sancționează de către autoritățile cu atribuții de control.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor