Incendii în Aleşd şi Păgaia

ALEŞD/PĂGAIA - Pompierii bihoreni s-au confruntat miercuri cu încă două incendii provocate de hornurile necorespunzătoare.

„Două echipaje de pompieri militari din cadrul Statiei Alesd au intervenit, în jurul orei 19.15, la un incendiu izbucnit la un imobil situat în localitatea Aleşd, strada Lalelelor. Cauza incediului a constituit-o coşul de fum necurăţat de funingine. Datorita intervenţiei prompte a echipajelor de pompieri militari, nu s-au înregistrat pagube materiale, arzând doar funinginea de pe coş.”, precizează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”, plt. Lavinia Papp.

Tot miercuri, dar la ora 16, pompierii marghiteni s-au deplasat în Păgaia pentru a stinge flăcările care au izbucnit în gospodăria de pe strada Principală nr.52 din cauze asemănătoare.

„Datorita particularităţilor sezonului rece, ISU „Crişana” al judetului Bihor va aduce la cunostinta faptul ca, in aceasta perioada, printre principalele cauze ale izbucnirii incendiilor se numără: exploatarea si utilizarea necorespunzatoare a sistemelor si aparatelor de incalzire (sobe, resouri), utilizarea lor nesupravegheata, sau având coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine, ori neprotejate termic faţă de materialele combustibile.

În vederea evitarii unor evenimente nedorite dorim sa va reamintim cateva reguli de p.s.i. ce trebuie respectate in sezonul rece:

• Repararea sobelor şi coşurilor de fum, curăţarea şi revizuirea acestora, înlăturarea defectelor de construcţie;

• La trecerea prin planşeele combustibile, zidăria coşurilor de evacuare a fumului trebuie să fie de cel puţin 24 cm de la faţa interioară a canalelor de fum jur împrejur, lăsând un rost de 3 cm liber sau umplut cu material termoizolator. Porţiunea care traversează podul clădirii până la străpungerea acoperişului va avea feţele tencuite şi văruite.

• Burlanele de tablă să fie racordate bine la coşurile de fum, iar îmbinarea tronsoanelor să se facă pe o distanţa de 8 -10 cm;

• Nu folosiţi sobe metalice (în cazul în care pardoseala este din lemn sau alte materiale combustibile), fără postament izolator din cărămidă sau alt material termoizolator;

• Sobele metalice şi burlanele acestora se vor amplasa la distanţă de cel puţin un metru faţă de pereţii construiţi din lemn, tavane, uşi şi alte obiecte ce se pot aprinde cu uşurinţă;

• În fata uşilor de alimentare a sobelor cu combustibil solid, pe pardoseala din lemn, trebuie să fie amplasată o tablă metalică de 70 x 50 cm sau o tăviţă din metal.

• Cenuşa să fie depozitată în gropi special amenajate la distanţe mari faţă de construcţii si/sau furaje; pe timp de vânt se recomandă stingerea, în prealabil, cu apă;

• Nu lăsaţi fără supraveghere copiii de vârstă preşcolară în încăperi unde este aprins focul sau se găsesc în stare funcţionale reşouri electrice, aragazuri, lămpi de gătit şi iluminat cu lichid combustibil, fier de călcat şi alte asemenea aparate de uz gospodăresc.

Ovidiu Morcan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !