Incendii in sezonul rece

De Alexandra Lăzureanu
Protejaţi-vă de incendii FOTO: ISU Bihor
Protejaţi-vă de incendii FOTO: ISU Bihor
Majoritatea incendiilor ce se produc în sezonul rece sunt provocate de exploatarea sistemelor de încălzire locală.

Mai exact, este vorba de sobe – cu sau fără acumulare de căldură – cu defecţiuni, fără asigurarea supravegherii sau având coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor, precum şi de suprasolicitarea instalaţiilor şi aparatelor electrice. Având în vedere că temperaturile pe timpul nopţii au scăzut, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, să ia câteva măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinţe.

Măsuri de siguranţă

Astfel, sunteţi sfătuiţi să asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată. Totodată aveţi grijă să NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia, să NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă. Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei. NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile. Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa. NU adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins. Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi. NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile. NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice. Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi. NU lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe ori aparatele de încălzire electrice).

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !