Incendiile de natură electrică se pot preveni

De Otilia Șandor
FOTO: ISU Bihor
FOTO: ISU Bihor
Având în vedere faptul că în interval de două zile la nivelul județului s-au produs trei incendii de natură electrică, reprezentanţii ISU „Crişana” Bihor reamintesc cetăţenilor că pot fi prevenite astfel de evenimente nedorite, soldate în unele cazuri cu mari pagube materiale.

Pompierii subliniază că nu trebuie folosite aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. La fel, nu trebuie folosite siguranţele fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, pompierii spun că improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.

Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

Electricele sub tensiune, periculoase!

Pompierii avertizează că nu trebuie lăsate nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt fierul de călcat, radiatorul, reşoul, lampa şi altele asemenea. Aparatura electrocasnică se va folosi respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului menţionate în prospectul produsului, iar cordoanele de legătură ale aparatelor electrice trebuie verificate periodic şi înlocuite atunci când sunt uzate.

Dacă se sesizează miros de plastic topit, trebuie deconectat aparatul de la sursa de curent, întrucât de cele mai multe ori acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte.

Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Surse diferite pentru aparate mari

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special electrocasnicele mari (frigider, televizor, maşină de spălat etc.). De aceea trebuie alocat fiecărui aparat câte o priză, fiindcă în cazul în care se unesc mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu.

La plecarea de acasă pentru câteva ore, trebuie deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care se folosesc prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, trebuie deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când nu e nimeni acasă pentru o perioadă mai mare de timp.

Electricele, departe de sursele de apă!

În cazul în care în locuinţă este instalat un dispozitiv electric în baie, acesta nu trebuie să intre niciodată în contact cu apa.

În altă ordine de idei, pentru evitarea tragediilor ce se pot produce de la incendii electrice, nu trebuie blocaţi copiii în casă, cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune. În plus, curiozitatea copiilor trebuie înlăturată prin explicaţii pe înţelesul lor despre pericolul de incendiu şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.

Un plus de siguranţă îl dau instalaţiile cu senzori de fum, mai ales dacă în clădire nu există. O astfel de achiziţie oferă o mai bună protecţie, cu menţiunea că şi instalaţia de fum trebuie verificată pentru a se asigura funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

Un alt plus de siguranţă îl conferă şi stingătorul cu pulbere (aflat în termen de valabilitate), care poate fi folosit în caz de nevoie. Sub nicio formă, în cazul în care apare un incendiu electric, nu se foloseşte soluţie lichidă pentru stingerea focului.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !