Incendiile şi mediul înconjurător

Incendiile şi mediul înconjurător
Pompierii bihoreni atenţionează cetăţenii ca, odată cu încălzirea vremii, să fie prudenţi cu natura în timpul ieşirilor la grătar.

Încălzirea iminentă a vremii va face ca din ce în ce mai mulţi cetăţeni să-şi petreacă timpul liber la iarbă verde – la un grătar – una din cele mai frecvente distracţii ale românilor din această perioadă. Atunci când cetăţenii nu respectă măsurile de prevenire a incendiilor, distracţia se transformă în incendii în care, de cele mai multe ori, sunt afectate hectare întregi de pădure.

Privind rezultatele statisticilor mondiale se poate constata cât de important este să fim responsabili cu mediul înconjurător: un singur copac absoarbe 10% din emisiile de dioxid de carbon pe care o persoană le produce într-un an, 40 de hectare de pădure pot asigura necesarul de oxigen dintr-un an pentru 18 persoane, arborii ajută la consolidarea terenului şi previn alunecările de teren, o barieră de copaci acţionează aproape ca un zid de piatră împotriva poluării fonice, pomii îmbunătăţesc calitatea apei prin încetinirea şi filtrarea apei de ploaie şi reduc gradul de poluare al apei ce ajunge în pânza freatică, copacii încetinesc evaporarea apei din sol şi sporesc umiditatea din aer, arborii acţionează ca un filtru împotriva razelor ultraviolete (cauzatoare de cancer de piele), totodată doar trei copaci plantaţi strategic în jurul casei pot reduce la jumătate, pe timpul verii, cheltuielile pentru aerul condiţionat.

Măsuri de siguranţă la grătar

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana recomandă cetăţenilor care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber să ia următoarele măsuri preventive şi anume să respecte instrucţiunile personalului silvic, să pregătească focul pentru prepararea mâncării doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor, să facă focul în locuri cât mai îndepărtate de vegetaţie şi în nici un caz pe timp de secetă excesivă ori în condiţii de vânt, să nu lase copiii să se joace cu focul.

De asemenea e de preferat ca focul să nu fie lăsat niciodată nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii. După terminarea picnicului, trebuie menţinută curăţenia în pădure şi aruncate în locurile special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele, deoarece ele ar putea contribui la propagarea incendiilor în pădure. „La final, trebuie stins cu apă sau pământ focul sau cărbunii încinşi înainte de a pleca din pădure” completează locotenet Cristian Herţe, ofiţerul de presă al ISU Crişana.

A.L.

 

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !