Încep controalele de sărbători

De Simona Drimbău
1Comentariu
Încep controalele de sărbători
Vor fi verificate atât produsele cât şi modul de comercializare.

În această perioadă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va desfășura controale tematice specifice sarbătorilor de iarnă. Scopul controalelor spun inspectorii sanitari-veterinari, este prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare și certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, sau care conțin carne de porc.

Verificări

Astfel, la nivelul DSVSA vor fi constituite echipe, care, în colaborare cu reprezentanții Inspectoratelor de Poliție județene vor efectua controale. Se va verifica modul de sacrificare a porcilor care se va realiză în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.

Va avea loc și verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerțului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restrictionarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.
Se vor realiza și controale în trafic, cu sprijinul reprezentanților Inspectoratelor de Poliție județene, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.

Se va verifica de asemenea respectarea normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor și produselor din ouă, laptelui și produselor lactate, precum și peștelui și produselor din pescuit.

În cadrul acestor acțiuni vor fi verificate: piețele agro-alimentare, abatoare, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și unitățile de vânzare cu amănuntul -carmangerii, măcelarii, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.

Pietele agroalimentare vor fi supravegheate de către medicii veterinari care vor sancționa comercializarea produselor în alte condiții decât cele prevăzute de normele sanitare veterinare.

Este interzisă comercializarea produselor și alimentelor de origine animală în spații improvizate nesupuse controlului sanitar veterinar.

„Cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită va fi acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici traditionale cum ar fi târgurile de Craciun”, spun reprezentanții inspectorilor sanitari veterinari.

Centre de permanență

La nivelul DSVSA şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale în perioadele 30.11.2018-24.12.2018 şi 27.12.2018 – 07.01.2019 va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea vor fi afişate şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spiralis în carnea de porc.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor