Încep lucrările de reabiltare la Palatul Episcopal

De Oana Farcas
Reactualizat la:
6Comentarii
Încep lucrările de reabiltare la Palatul Episcopal
Palatul Episcopiei Greco-Catolice, mistuit de flăcări în seara zilei de 25 august, va fi renovat după ce au fost încheiate cercetările la fața locului în dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Lucrările de reabilitare a Palatului Episcopal vor începe de luni, 17 septembrie, când constructorul SC SELINA va interveni în vederea degajării molozului și luarea măsurilor ce se impun pentru punerea în siguranță pe perioadă limitată a palatului. După efectuarea acestor lucrări, urmează efectuarea expertizei tehnice și a proiectului tehnic în vederea începerii procesului de refacere și consolidare a imobilului.

„Municipiul Oradea va curăța într-o primă etapă clădirea de moloz și va realiza o expertiză de rezistență, care să indice părțile din edificiu care se pot refolosi, respectiv care trebuie demolate. În a doua etapă, se vor realiza lucrări pentru punerea în siguranță a clădirii, inclusiv zona de acoperiș. În a treia etapă, se vor realiza reabilitarea și refuncționalizarea efectivă a clădirii, inclusiv partea interioară, conform planurilor inițiale”, se arată în comunicatul emis de Primăria Oradea.

Reamintim că Episcopia Greco-Catolica și Primăria Oradea au semnat un parteneriat prin care Palatul Episcopal ar urma să preia în administrare, pe o perioadă de 20 de ani, această clădire și să parcurgă procedurile necesare reabilitării ei în perioada următoare. Conform contractului, edificiul va deveni în această perioadă un centru cultural și spațiu expozițional, cu respectarea eticii creștine și a normelor canonice ale cultului Greco-Catolic.

Lucrările vor dura cel mult trei ani de zile, iar la finalizarea acestora municipalitatea va preda proprietarului – Episcopiei Române Unite cu Roma Greco Catolică, de Oradea, parte din imobilul reabilitat, cu destinație de sediu curiei episcopale, în suprafață utilă de minim 1/3 din suprafața totală.

Cercetare în curs

Deși procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au încheiat cercetările la fața locului, ancheta pompierilor încă nu s-a terminat.

„Suntem în curs de cercetare cu acest incendiu. Nu avem încă finalizată această cercetare pentru că este o muncă laborioasă şi dorim să o facem în mod absolut profesionist. Ce pot sa vă spun este că cercetarea este în curs și într-un timp cât se poate de rezonabil vom da un verdict așa cum legea o presupune, cu stabilirea cauzei probabile de incendiu. Toate ipotezele teoretic posibile sunt luate în calcul”, a declarat șeful ISU Crișana „Bihor”, Caba Sorin Mihai.

Arhitectul Cristian Pușcaș este de părere că se lucrează din ce în ce mai responsabil pe partea de ornamente şi elemente decorative ale faţadelor. Unele clădiri ar merita să fie tratate în profunzime, nu doar la nivelul fațadelor. Jurnal bihorean: Cum vedeţi tragedia din 25 august, în care a ars ...
Fundația pentru Protejare a Monumentelor Bihor și Episcopia Greco-Catolică din Oradea au adunat din donații aproximativ 30.000 de euro. Cele două instituții care colectează donații pentru refacerea Palatului Greco Catolic Oradea au făcut publice sumele colectate până acum. În contul Fundației pe...
Au apărut primele imagini din interiorul Palatului Episcopiei Greco Catolice. Flăcările au mistuit în întregime acoperișul și primul etaj al palatului. „Gândurile și rugăciunile noastre sunt îndreptate acum către Episcopia Greco-Catolică. După cum credem că toată lumea a văzut, un incendiu devas...
Pompierii bihoreni se luptă cu un incendiu de proporții ce a izbucnit în Piața Unirii, la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. https://youtu.be/zpiVPeZUc5g [related-post post_id="2099131"] https://youtu.be/uusqj_cuntc [related-post post_id="2099066"] [related-post post_id="20...6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor