Începe evaluarea națională a absolvenților de a VIII-a

De Alexandru Guiaș
Cei de VIII-a încep evaluarea naţională
Cei de VIII-a încep evaluarea naţională
S-a dat startul la Evaluarea Naţională a absolvenților de clasa a VIII-a din anul școlar 2015-2016. Peste 4.700 de absolvenţi de a VIII-a din Bihor vor participa la evaluare.

În 27 iunie începe Evaluarea Naţională cu limba română, în 28 la limba maternă, iar în 29 la matematică. Rezultatele vor fi înscrise în catalog și vor fi afișate începând cu data de 1 iulie. Evaluarea se desfășoară în conformitate cu prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale aprobată prin Ordinul ministrului educației. În Bihor 5.030 de elevi au promovat clasa a VIII-a, însă la evaluare s-au înscris 4.704. Aceştia vor susţine examenul de evaluare în cele 128 de centre de evaluare existente pe raza judeţului Bihor.

„Lucrările la evaluare a absolvenţilor de a VIII-a din Bihor vor fi corectate într-un centru de evaluare din alt judeţ al ţării. În Bihor au fost aprobate 11 solicitări pentru cazuri speciale. E vorba despre elevi absolvenţi de a VIII-a care sunt bolnavi, internaţi în spital, sau acasă, nefiind deplasabili din varii cauze independente de voinţa lor. Printre acestea se află şi copii care au probleme cu vederea. Din această prcină ei vor beneficia de o oră în plus la lucrarea de evaluare şi vor avea voi să scrie cu caractere mai mari. Vor fi şi profesori care se vor deplasa la elevii cu probleme de vedere unde vor scrie după dictare, astfel copilul va avea parte de o asistenţă totală din partea celor care se ocupă de evaluarea naţională în judeţul Bihor”, ne-a declarat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Programele pentru disciplinele limba și literatura română și matematică, valabile pentru evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2015- 2016, sunt aprobate prin Ordinul ministrului educației, privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2014–2015.

Corectare în alt judeţ

Cadrele didactice nominalizate ca evaluatori au fost selectate în majoritatre din rândul dascălilor abilitați în domeniul evaluării, având cursuri de formare recunoscute de Ministerul Educației. Cei care care fac parte din comisiile din centrele zonale de evaluare sunt stabiliți de comisiile județene de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, prin tragere la sorți.

Tragerea la sorți s-a făcut în fiecare județ, din lista alcătuită la nivel județean, pe baza propunerilor primite de la unitățile de învățământ. Acestea au cuprins numele profesorilor care doresc să participe în comisiile pentru evaluarea națională și care, în sesiunile anterioare, au respectat prevederile metodologiei de organizare și desfășurare a evaluării naționale. La final inspectorul școlar general a emis decizii scrise în acest sens.

Astfel, în Bihor ca Centrul Zonal de Evaluare în acest an a fost stabilit Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea. Membrii Centrului vor corecta lucrările absolvenţilor de a VIII-a din alt judeţ al ţării. Centrul de Evaluare are în componenţă 8 dascăli, din care un preşedinte, doi secretari şi cinci membri.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !