Începe Festivalul Primăverii la Filarmonică

De Camelia Busu
Ciprian Marinescu şi Vasile Foica, alături de invitaţii primei săptămâni de festival
Ciprian Marinescu şi Vasile Foica, alături de invitaţii primei săptămâni de festival
În cadrul festivalului vor avea loc cinci concerte având repertoriul de la baroc la muzica secolului XX.

A VIII-a ediţie a Festivalului Primăverii începe marţi, 20 martie, în Sala Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat Oradea. Festivalul are loc datorită unei fructuoase conlucrări cu violonistul şi dirijorul Ciprian Marinescu, stabilit de 20 de ani în Japonia, care aduce în România tineri talentaţi care au o perspectivă frumoasă de a realiza o carieră muzicală chiar internaţională.

În cadrul celor cinci concerte din timpul festivalului (20-29 martie) s-a dorit alăturarea tinerilor artişti japonezi cu tineri artişti ai Filarmonicii Oradea, dându-le şi lor posibilitatea de afirmare, după cum explică directorul artistic Vasile Foica. Aceşti artişti orădeni sunt Muzsi Levente (fagot) şi concert-maistrul Nagy Kálmán (vioară), care vor avea apariţii solistice în cadrul festivalului.

„În acest an se extinde aria artiştilor participanţi prin prezenţa unor prestigioşi artişti consacraţi din România, cu care se va realiza un concert cameral miercuri, 28 martie, respectiv: Ciprian Marinescu (vioară), Răzvan Suma (violoncel) şi Daniel Goiţi (pian). În acest fel, cred că prestigiul festivalului nostru va fi mai ridicat. Prin muzică vom aduce primăvara”, spune directorul artistic Vasile Foica.

În festival vor fi trei dirijori la pupitru: Ciprian Marinescu în 20 martie, Constantin Grigore în 22 martie şi Tiberiu Soare la concertele de săptămâna viitoare, în 27 şi 29 martie.

Ciprian Marinescu spune că încearcă întotdeauna să îşi aducă elevii, şi japonezii în general, să vadă cum este Oradea, cum este România de fapt, despre care nu ştiu prea multe lucruri. „Anul trecut am avut două soliste, două eleve de-ale mele, care au spus că după ce termină conservatorul vor să dea concurs să fie în Filarmonica din Oradea. Toţi pleacă foarte încântaţi de aici. Eu sunt îndrăgostit de Filarmonica din Oradea şi de tot ce se întâmplă aici, pentru că este multă seriozitate. Domnul Foica este cel mai precis şi serios director artistic care există în ţara asta”, mărturiseşte Ciprian Marinescu.

„Impactul festivalului este din ce în ce mai favorabil. Dacă am început în primele ediţii, mai ales în concertele de marţi cu puţin public, pentru că lumea nu era obişnuită, de când a devenit o tradiţie acest festival am avut săli pline, şi nu numai la concertele mari, de joi, dar şi la concertele camerale, respectiv la concertele de marţi. Suntem pe un trend ascendent, şi lucrul acesta mă mulţumeşte şi de aceea insistăm an de an, pentru ca lumea să se obişnuiască”, a completat directorul Foica.

Deja sunt în discuţii pentru festivalul de anul viitor cu dirijorul Horia Andreescu sau cu violonistul Bogdan Zvorişteanu.

Solistele invitate din Japonia în prima săptămână a festivalului sunt: Kana Kuwata (vioară), Fumiko Ando (flaut) şi Haruko Iwabuchi (vioară), care vine în Oradea pentru a treia oară. Acestea mărturisesc că este o onoare pentru ele să fie aici, şi chiar dacă nu vorbesc limba română, pot comunica prin muzică şi sunt fericite să întâlnească muzicieni români.

Tânărul artist Muzsi Levente, care îşi finalizează masteratul la Hanovra, dar este angajat al Filarmonicii orădene de doi ani, va fi solistul Concertului pentru fagot şi orchestră în mi minor, RV 484 de Vivaldi. El spune că îl interpretează pentru prima dată şi este unul dintre cele mai cunoscute şi mai spectaculoase din cele 40 de concerte pentru fagot scrise de Vivaldi.

În afară de concertul Vivaldi de fagot, marţi, de la ora 19:00 se va mai asculta W.A. Mozart – Divertisment în Re major, KV136, F. Mendelssohn-Bartholdy – Concert pentru vioară şi orchestră în mi minor, op. 64, partea I, solistă fiind Kana Kuwata, şi W.A.Mozart – Simfonia nr. 35 în Re major „Haffner”, K 385. Dirijor: Ciprian Marinescu.

În concertul de joi, 22 martie, de la ora 19:00, la pupitrul dirijoral se va afla Constantin Grigore, soliste vor fi Fumiko Ando la flaut şi Haruko Iwabuchi la vioară. În program: F. Mendelssohn-Bartholdy – Hebridele – uvertura, C. Reinecke – Concert pentru flaut şi orchestră în Re major, op. 283, şi P.I. Ceaikovski – Concert pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 35. Abonamentele sunt valabile pentru toate concertele din festival.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !