Începe reabilitarea Palatului Baroc din Oradea

De Veronica Bursaşiu
5Comentarii
Începe reabilitarea Palatului Baroc din Oradea

Lucrările de reabilitare se preconizează că vor debuta la mijlocul lunii decembrie 2017 și se vor extinde – în mod etapizat – pe o durată de 3 ani. Monumentul istoric va avea funcțiunea de Centru cultural multifuncțional și funcțiuni pentru administrația episcopiei, fiind deschis integral publicului și este finanțat de către Guvernul Ungariei prin fundația Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Se vor reabilita toate spațiile monumentale baroce ale clădirii, rezalitul cu accesul principal și cu cel dinspre curte, holul reprezentativ, sala festivă și casa scării monumentale, respectiv aripa sudică și aripa principală.

La (re)configurarea și compartimentarea spațiilor s-a ţinut cont de obligativitatea păstrării și conservării tuturor elementelor spațiale, decorative și de finisaj cu valoare patrimonială. Se păstrează elementele structurale, de compartimentare, precum și golurile originale, compartimentări ale spațiilor existente având loc doar în cazuri bine motivate, pentru asigurarea condițiilor de siguranță în exploatare și de accesabilitate, se vor utiliza materiale și finisaje compatibile cu statutul de monument de arhitectură a clădirii. Pentru realizarea rețelelor și instalațiilor de utilizare (încălzire, apă, canalizare, iluminat, protecție, climatizare etc.) s-a optat pentru utilizarea unor soluții tehnice eficiente, moderne, cu intervenții minim invazive asupra substanței istorice a monumentului.

Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, Palatul Baroc este cel mai important și amplu monument de arhitectură civilă, realizat în stil baroc din țara noastră și probabil din sud-estul Europei. Clădirea ridicată între 1762 și 1776 se distinge prin monumentalitate exterioară şi somptuozitate interioară. Stilul adoptat pentru construcția sa este un import francez pe filieră austriacă (stilul baroc palatin francez cunoscut sub denumirea de cour d’honneur).Obiectivul proiectului este „reabilitarea și refuncționalizarea Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea în vederea reinserției în viața comunității, întăririi valențelor coezive ale obiectivului de patrimoniu, stimulării efectului de spill-over generat asupra dezvoltării locale și creșterii numărului de vizitatori”.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor