Incepe sterilizarea in masa a cainilor fara stapan la Timisoara

De A. Strugariu
Vor fi sterilizate toate patrupedele ridicate de pe domeniul public
Vor fi sterilizate toate patrupedele ridicate de pe domeniul public
Primăria Timişoara va demara de săptămâna viitoare o campanie de sterilizare în masă a câinilor fără stăpân. Vor fi sterilizate toate patrupedele ridicate de pe domeniul public, indiferent dacă mai apoi rămân în adăposturi sau sunt adoptaţi, spun reprezentanţii municipalităţii. Cine adoptă un câine, iar apoi îl lasă liber pe străzi nu va mai putea adopta pe viitor!

Autorităţile locale din Timişoara consideră că singura soluţie pentru a reduce înmulţirea maidanezilor este sterilizarea lor în masă. Pentru această operaţiune, primăria va colabora cu Facultatea de Medicină Veterinară din Timişoara şi principalele asociaţii de protecţie a animalelor din oraş. Sterilizările vor începe de săptămâna viitoare.

„Primăria Municipiului Timişoara va demara săptămâna viitoare o campanie de sterilizare în masă a câinilor fără stăpân din Timişoara. În cadrul campaniei vor fi sterilizaţi toţi câinii ridicaţi de pe domeniul public, indiferent dacă rămân în adăpost sau sunt adoptaţi. Conducerea primăriei a ajuns la această concluzie după un proces serios de consultare cu experţi în domeniu, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului universitar din oraşul nostru. Costurile campaniei de sterilizare vor fi foarte mici deoarece manopera operaţiilor va fi asigurată gratuit de către Facultatea de Medicină Veterinară”, explică primarul Nicolae Robu.

Câinii vor primi îngrijire postoperatorie, spun oficialii municipalităţii, vor fi vaccinaţi şi înregistraţi într-o bază de date pregătită de primărie. Toate patrupedele sterilizate vor avea un crotaliu galben în ureche, fiind astfel uşor de identificat. Sterilizarea în masă a animalelor este primul pas, autorităţile axându-se apoi pe campanii de adopţie şi sancţiuni.

„Vom începe cu sterilizarea patrupedelor deoarece este esenţial să oprim înmulţirea lor în prima fază, după care vom organiza acţiuni de adopţie pentru câinii existenţi şi vom preveni apariţia altor animale pe stradă prin sancţionarea persoanelor care abandonează animale pe domeniul public”, a adăugat primarul.

În paralel cu această campanie de sterilizare, reprezentanţii primăriei lucrează la un nou proiect de hotărâre de consiliu local pentru eficientizarea modului de gestionare a câinilor fără stăpân. De îndată ce proiectul va fi finalizat, acesta va fi prezentat spre consultare publică.

Primăria Timişoara vrea să introducă şi interdicţia de a mai adopta câini în cazul persoanelor care au adoptat deja un patruped, iar acesta a fost găsit apoi pe domeniul public. „Persoanele care adoptă câini, ce vor fi ulterior regăsiţi pe domeniul public, vor avea interdicţie de a mai face adopţii şi vor fi sancţionaţi contravenţional”, spun reprezentanţii municipalităţii.

Un lucru este cert: oficialii primăriei consideră că adunarea animalelor de pe străzi şi ducerea lor în adăposturi, cum se procedează în prezent, nu este o soluţie pentru a stopa înmulţirea lor. „Nu putem continua doar cu închiderea câinilor într-un adăpost deoarece această metodă presupune cheltuieli imense pentru municipalitate, şi în continuare, puii nedoriţi vor fi aruncaţi prin parcuri şi scări de bloc. Trebuie să oprim înmulţirea câinilor fără stăpân şi abandonul puilor din gospodărie, iar pentru aceasta există doar o singură soluţie, şi anume, sterilizarea”, a conchis primarul Nicolae Robu.

Reprezentanţii Primăriei Timişoara estimează că se vor putea face un număr de 300 de sterilizări pe lună. Mai mult, aceştia afirmă că, de anul viitor, vor fi sterilizaţi gratuit şi câinii din gospodăriile timişorenilor cu resurse financiare limitate, dar în ce condiţii se va întâmpla acest lucru urmează să fie stabilit prin viitoarea hotărâre de consiliu local.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !